Ny skogbrann har oppstått på Gran Canaria i dag, folk evakueres

En skogbrann er erklært i  Barranco de los Pajaritos, mellom Cueca Corcho og Crespo i Valleseco nord på Gran Canaria i dag, skriver øyrådet på Gran Canaria i en Twitter-melding klokken  16.11 lokal tid i dag. Under to timer senere er det en nivå 2 brann og evakueringer er i gang.

Skogbrannen i Valleseco sett fra Tejeda. Foto: Tejeda kommune

Det prioriteres å redde folk, ifølge myndighetene.

Kl. 21.30: Ut ifra en melding fra nødsentralen på Twitter å forstå, evakueres hele landsbyen Tejeda. Da blir det mange som evakueres.

Kl 21 lokal tid: De meldes om at folk evakueres fra Vega de San Mateo og San Bartolome de Tirajana kommune også i tillegg til evakueringene i Tejeda kommune. 

Det går ut varsler om evakuering på spansk, engelsk og tysk.

I Tejeda er cirka 500 mennesker evakuert, ifølge TV Canarias. Moya kommune skal også være berørt av brannen.

Nå har mørket falt på, og brannslukkingsarbeidet blir vanskeligere. Helikoptrene kan ikke brukes om natten.

Myndighetene skal holde en pressejonferanse klokken 22 lokal tid for å informere om brannen, skriver nødsentralen i en Twitter-melding

Klokken 20 er det sju helikopter i sving med brannslukkingen, rapporteres det, og flere helikopter samt et sjøfly fra Malaga er på vei.

Det fins tolv helikoptre og ett lastefly som kan brukes til denne jobben til sammen på de forskjellige Kanariøyene.

Evakuering be først gjort fra Rincón de Tejeda, Cruz de Tejeda, Parado og Ayacata, kunngjorde øyrådet allerede klokken 17.05.

Veier i området ble stengt.

Ressurser ble sendt ut allerede før klokken 16, blant annet to helikopter, for å slukke brannen, ifølge øyrådet på Gran Canaria.

Den store høyden på flammene gjør brannslukkingen svært vanskelig, opplyses det.

Brannen er svært nær toppen av ravinen og kan potensielt spre seg med hjelp av en relativt sterk nordøstlig vind over til Tejeda-siden av fjellet. Da kan det bli fare for stor spredning videre.

Dramatiske filmer og bilder av brannen blir lagt ut på sosiale medier. Valleseco er en kjent landbrukskommune.

Nødetatene ber i en Twitter-melding folk om å holde seg borte fra brannområdet.

Veivesenet kunngjør klokken 18 at disse veiene er stengt: GC-150  Los Pechos-Pinos de Gáldar, (Cruz de Tejeda) ved km. 12+700  meter (Pinos de Gáldar).

Dette er den tredje skogbrannen på en uke på Gran Canaria, og den nye brannen kan ramme det samme området som storbrannen i Tejeda, Artenara hvis den kommer over toppen.

Brannfronten befinner seg ved 19-tiden ved Los Morroscos ved grensen til Tejeda kommune, opplyste en representant fra regionsregjeringen i en ekstrasending på TV Canarias.

En branntekniker fra Valleseco forklarer at det er en brannflanke på venstre side som går mot Parador de Tejeda. Dessuten en flanke til høyre går mot Barranco del Anden.

De to andre brannene (den andre var i Telde og Ingenio) er kontrollert, og etterslukking pågår.

Nødetatene melder klokken 18.15 at den militære styrken UME er mobilisert samt brannbekjempingsstyrkene BRIF, EIRIF og FOCA:

Det er erklært brann nivå 2, hvilket betyr at alle ressurser settes inn. Det har gått under to timer fra det ble erklært skogbrann (minst 1 hektar) til nivå 2 ble erklært.

Ved 19.15-tiden meldes det at Kamov-helikopter fra Tenerigfe, som kan løfte 4500 liter vann, er på plass i Valleseco.

Aktiviteter under en fiesta i Ayacate er utsatt i dag på grunn av nærheten til brannen.

Et sjøfly fra Ejerjcto Aire i Malaga blir på nytt sendt til Gran Canaria for å drive brannslukking.

Flyet tar 5500 liter vann og har nettopp returnert fra de andre brannene på Gran Canaria.

Valleseco er et av de frodigste områdene på Gran Canaria, med mye vegetasjon og trær som kan ta fyr.

Nå er det en hetebølge med opptil over 40 grader en del steder på øya og svært lav luftfuktighet. Sammen med vinden gjør det brannslukkingen svært vanskelig.

Faren for at flere branner oppstår er ekstremt høy.

Ifølge værmeldingen fra Aemet skal vinden snu i løpet av natten, og da kan brannen spre seg i andre retninger og gjøre slukkingsarbeidet enda vanskeligere.

Hold deg oppdatert om brannen!

Tags