Avsatt kystsjef blir tiltalt for lovbrudd knyttet til byggetillatelse for Tauro-stranden

Mogán: Den tidligere kystsjefen på Kanariøyene, José María Hernández de León, ble avsatt i fjor på mistanke om lovbrudd da han ga byggetillatelse for Tauro-stranden på Gran Canaria. Nå blir han tiltalt.

Tauro-stranden forblir trolig stengt minst frem til sommeren, og det fins en fare for at sanden må fjernes. Foto: Anfi

Påtalemyndighetene tar ut tiltale for usannheter og tilbakeholdelse av fakta i Playa de Tauro-saken, skriver avisen La Provincia.

Byggetillatelsen ble gitt til firmaet Santana Cazorla. Selskapet eier halvparten av timeshare-selskapet Anfi, som har ferieanlegg i Arguineguin og Tauro.

Stranden ble lagt i fjor

Leggingen av sand fra Vest-Sahara på den tidligere steindekte Tauro-stranden i turistkommunen Mogan var ferdig forrige sommer, men stranden er fortsatt avstengt med gjerder på grunn av juridiske komplikasjoner.

Det er fortsatt uklart når og om den vil åpnes.

Vil trolig forbli stengt minst frem til sommeren

Mogans ordfører Onalia Bueno hadde forrige uke et møte med beboerne på Tauro-stranden for å forklare situasjonen angående stranden.  

Ifølge en pressemelding fra opposisjonspartiet Nueva Canarias skal Bueno på møtet ha sagt at det er sannsynlig at stranden fortsatt vil være stengt frem til sommeren på grunn av den administrative prosessen som kan kulminere i at byggetillatelsen for sandstranden blir trukket tilbake, og at kommunen ikke kan gjøre noe for innbyggerne.

Hvis byggetillatelsen trekkes tilbake, må trolig stranden settes tilbake til den stand den var før sanden ble lagt.

Verneverdige vekster

Kommunen avventer angivelig også en studie som skal bekrefte hvilken stand havbunnen er i etter at sanden ble lagt.

Det fins beskyttet, endemisk sjøgress i området som skal være truet av organismer i sanden, ifølge miljøvernorganisasjoner.

En bekymring for beboerne er at bygningene på stranden har vært utsatt for flomvann etter at sanden ble lagt, og at fremtiden for bebyggelsen er uavklart.

Det fins både flere boliger og en svært populær restaurant på stranden. En barriere som er bygd mot flomvann har ikke vist seg å være tilstrekkelig.

Når det gjelder bebyggelsens fremtid skal Bueno ifølge Nueva Canarias talsperson ha vist til at beboerne må forhandle med selskapet som har planer om utbygginger på standen.

Store planer for strandområdet

Det fins planer om en luksusmarina, hotell, restauranter og butikker. Bygningene ligger imidlertid i strandsonen, som er under offentlig forvaltning gjennom kystverket.

Uavklarte forhold for bebyggelsen og privateide tomter på stranden er angivelig det punktet som den avsatte kystsjefen skal ha tilbakeholdt informasjon om da byggetillatelsen ble gitt.