To småbåter med flyktninger og migranter kom inn til Lanzarote i dag tidlig

To småbåter med 35 flyktninger og migranter ankom i dag tidlig Arrieta og Órzola på Lanzarote.

Nærmere 1000 mennesker har utsatt seg for den risikofylte reisen fra Afrika til Kanariøyene i småbåter hittil i år. Denne gummibåten kom i april. Foto: Salvamento Maritimo

16 av passasjerene er mindreårige, skriver avisen La Provincia. 

Hittil i år har det kommet over 950 flyktninger og migranter med 41 småbåter til Kanariøyene, langt flere enn i fjor, og de siste ukene har det kommet svært mange til Lanzarote.

Øyrådet på Lanzarote erklærte tidligere i uken mottakskrise for mindreårige, enslige innvandrere på Lanzarote på grunn av mangel på innkvartering på øya.

Over 300 mindreårige har reist til Kanariøyene i slike småbåter hittil i år.

Overvåkingsradar ikke satt i drift

Mange av båtene som kommer til Lanzarote blir ikke oppdaget av kystovervåkingsradaren som er en del av overvåkingssystemet SIVE (Sistema Integrado de Vigilancia Exterior).

Europa Press skriver i en artikkel at en radar isom skulle stå i Risco de Famara nord på øya lenge ikke har kunnet startes opp på grunn av en konflikt med eierne av stedet hvor den er installert.

En ny radar til seks millioner euro har stått ubrukt og lagret i tre år, skriver avisen Canarias 7, som viser til informasjon fra en forening for Guardia Civil, AUGC.

Ifølge AUGC mangler Lanzarote også patruljebåter som kan møte ankommende båter som blir oppdaget før de kommer til land.

Kritiserer den spanske regjeringen

Kanariøyenes president, Fernando Clavijo, anklaget tidligere denne uken den spanske regjeringen for at SIVE ikke fungerer på Lanzarote, og viser til at mangel på drift skaper et alvorlig sikkerhetsproblem for overvåking av småbåter og fartøy som driver ulovlige aktiviteter langs kysten, skriver avisen Canarias Ahora.

Han skal ha informert innenriksdepartmentet om dette for flere måneder siden.

Hevder at kystovervåkingen fungerer bra

Den spanske regjeringens delegat på Kanariøyene, Elena Máñez, uttaler til pressen at SIVE består av mange elementer, både tekniske og menneskelige, og at systemet fungerer selv om en av radarene er ute av drift.

Hun avviser at det kan bli noen ny innvandrerkrise på Kanariøyene lik den som var midt på 2000-tallet. I 2006 kom det 31.678 immigranter og flyktninger til Kanariøyene i 596 småbåter. 

Tags