To av ti båtflyktninger omkommer under overfarten til Kanariøyene

388 flyktninger og migranter døde i forsøket på å ta seg fra over havet til Spania i fjor. På den farligste overfarten fra Vest-Sahara til Kanariøyene omkom to av ti i forsøket.

Det har vært flere tilfeller der folk har blitt borte på havet og båter har forsvunnet på vei fra Vest-Afrika til Kanariøyene. Foto: Salvamento Maritimo

Det kommer frem i den nye rapporten "Tras la Frontera" fra organisasjonen "Caminando Frontera". Informasjonen er basert på vitnemål.

Overfarten til Kanariøyene har en dødelighetsrate på 21 prosent. Mange av de som døde var barn og tenåringer.

- Alarmerende

Dette er alarmerende tall, understreker presidenten for Caminando Frontera, Helena Maleno.

Båtruten til Kanariøyene er mindre brukt enn, og ikke kan sammenlignes med, Middelhavet og Alboransjøen, påpeker hun, men den lange distansen, cirka 240 kilometer, øker faren for at problemer kan oppstå underveis.

Ved ett tilfelle forsvant en båt med 60 mennesker om bord, over halvparten barn og de fleste fra Guinea Conakry, under overfarten fra Vest-Sahara til Kanariøyene.

Etterlyser bedre sikring og migrasjonskontroll

Maleno forstår ikke hvorfor det gode forholdet mellom Spania og Marokko ikke gir utslag i en bedre migrasjonskontroll og sikring av liv til havs, og oppfordrer i tillegg den kanariske regjeringen til å opprette en protokoll for å assistere de mange ofrene.

Hun hevder at politiet er mer opptatt av å avhøre de som ankommer enn ønske dem velkommen etter å ha vært opptil en uke ute på åpent hav. 

Tags