Over 2000 flyktninger har ankommet Kanariøyene i småbåter i år

På torsdag kom nok en båt med migranter og flyktninger til Arguineguin på Gran Canaria, ifølge informasjon fra nødsentralen og Røde Kors.  

Langkanoer (cayuco) på en strand i Mauritannia. Slike båter brukes for å frakte migranter og flyktninger til Kanariøyene. Foto: Policia Nacional

Hittil i år har over 2000 mennesker ankommet Kanariøyene i cirka 70 småbåter fra Afrika.

Siden Spania erklærte alarmtilstand 14. mars på grunn av corona-pandemien, har det kommet 23 båter med nesten 1000 passasjerer, ifølge tall fra flyktninghjelpen i Spania (CEAR).

Ifølge organisasjonen Walking Borders, har minst 245 mennesker mistet livet i forsøket på å reise til Kanariøyene i småbåter fra Afrika hittil i år.

55 passasjerer

Båten som ankom Arguineguin på onsdag, etter å ha blitt møtt elleve kilometer utenfor kysten av sjøredningstjenesten, er en langkano som hadde 55 passasjerer.

Forrige uke kom det også småbåter med migranter og flyktninger til Kanariøyene. Tirsdag i forrige uke kom det blant annet en langkano med  31 passasjerer til Tasarte vest på Gran Canaria.

Alle blir testet for covid-19

Alle som ankommer, får en helsesjekk rett etter ankomst, og blir testet for covid-19. De blir deretter holdt i isolat.

Opphopning

På grunn av den rådende pandemien, med stengte flyplasser, blir ingen immigranter som ikke får oppholdstillatelse returnert for tiden. Det skaper problemer for innkvarteringskapasiteten, har presidenten for Røde Kors på Kanariøyene, Antonio Rico, uttalt til kanarisk presse. 

For tiden tar Røde Kors seg av 1100-1200 migranter og flyktninger på Kanariøyene. Siden november har mange vært innkvartert midlertidig i diverse bygninger rundt omkring på Kanariøyene som egentlig er for andre formål.

Interneringssenter måtte stenges

Situasjonen ble forverret da et av Kanariøyenes to interneringssenter for utlendinger måtte stenges på grunn av covid-19-utbrudd på senteret, som ligger i Barranco Seco på Gran Canaria.

De som bodde der, ble flyttet til en hotellskole i Santa Brigida, studentboliger i Arinaga, og et Røde Kors-senter i Santa Cruz de Tenerife.

Ifølge loven kan folk holdes i opptil 60 dager i interneringssenter, men nå som ingen kan returneres til hjemlandene, er det en opphopning.

I sommersesongen, når det er bedre værforhold på havet, er det ventet en ytterligere økning av migrant- og flyktningstrømmen til Kanariøyene. Sjøredningstjenesten varsler om at det behøves mer ressurser.

Ny asylpolitikk utformes

Ylva Johansson, politiker fra Sverige og kommisjonær for innenrikssaker i Europakommisjonen, advarte nylig om den store økningen i migrantstrømmen til Kanariøyene i en debatt i europakammerets komité for sivile rettigheter, skriver Europa Press.

Johansson hevder at hun snart skal  presentere et forslag til reformering av europeisk asylpolitikk, og snakker om å ha solidaritet med land med høyt migrant-  og flyktningtrykk.

Margaritis Schinas, europakommissær med ansvar for migrasjon, og visepresident i Europakommisjonen, jobber også med et forslag til ny asylpolitikk.

Europakommisjonen har i mellomtiden laget retningslinjer for asylregler, og overvåker om medlemslandene følger disse reglene.

Tags