Nytt dødsfall i flyktningbåt på vei mot Kanariøyene

Et handelsskip reddet lørdag 20 migranter og flyktninger som drev i en småbåt 800 kilometer sør for El Hierro. En av passasjerene har omkommet, og tilstanden er kritisk for en av de andre.

Her henter et helikopter de første som ble evakuert fra handelsskipet som redder båtmigrantene Foto: SAR

Av: Redaksjonen Redaksjonen@canariajournalen.no

Flere av de andre passasjerene i småbåten skal også  være i dårlig helsemessig forfatning på grunn av dehydrering.

Evakuering fra handelsskipet med to Super Puma-helikopter fra militærets redningsstyrke SAR startet i dag tidlig, rapporterer Ejercito del Aire i en Twitter-melding.

Skipet er søndag cirka 500 kilometer sør for El Hierro.

Småbåten ble angivelig først oppdaget av marokkanske fiskere. Fiskebåten hadde angivelig ikke kapasitet til å ta med  passasjerer, og et kommersielt handelsskip fra Unisea som befant seg i området ble varslet.

Skipet endret kurs mot stedet småbåten ble observert, og hentet passasjerene om bord  i samarbeid med et annet skip.

De åtte evakuerte, tre kvinner og fem menn, ankom El Hierro ved 13-tiden lokal tid i dag, og ble fraktet videre til sykehuset Hospital de La Candelaria på Tenerife, ifølge nødsentralen.

Skipet med de gjenværende elleve som ble reddet, er på vei mot Las Palmas.

Menneskene som var om bord i småbåten kommer angivelig fra Guinea Conakry, Elfenbenskysten og Kenya, skriver avisen Canarias 7, som viser til kilder i Guardia Civil.

Dette er det fjerde registrerte dødsfallet i år blant migranter og flyktninger som forsøker å komme seg til Kanariøyene fra Afrika i småbåter.

Fire båter med til sammen 117 passasjerer skal også ha forsvunnet på havet de siste to månedene, ifølge organisasjonen Walking Borders.

I januar kom det 25 båter med 708 passasjerer på irregulært vis til Kanariøyene, og  frem til i dag har antallet økt til nærmere 800 personer.

Det kom cirka 2700 i 2019. Ifølge marokkanske myndigheter ble fire av ti båter hindret fra å forlate marokkanske farvann.

De fleste seiler ut fra Marokko og Vest-Sahara, noen også fra Mauritania, og noen få fra så langt unna som Senegal og Gambia.

Passasjerene er migranter og flyktninger fra flere afrikanske land. Den siste tiden har det vært en markant økning av kvinner, barn og familier.

Myndighetene har økt antallet returflyvninger til Mauritania fra Kanariøyene de siste månedene med mennesker som ikke har innfridd kravene til oppholdstillatelse, eller som har valgt å ikke søke asyl.

Flyktninghjelpen i Spania, CEAR, og en frivillig migrasjonsorganisasjon, kritiserer myndighetene for å returnere mennesker fra tredjeland, der det er væpnede konflikter, til Mauritania.

Dette skjer med de som ankommer

Alle som ankommer Kanariøyene på denne måten, blir arrestert ved ankomst etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors. Unntaket er barn,og mødre som kommer sammen med barn.

Politiet kan holde dem i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer.

Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt har utgjort hovedandelen, innkvartert i interneringssenter (CIE). 

På Kanariøyene fins det for tiden to slike senter i drift. De ligger på Gran Canaria og Tenerife, og har plass til i underkant av 400 mennesker til sammen.

Et tredje senter på Fuerteventura ble i januar vedtatt gjenåpnet etter å ha vært stengt i ett  og et halvt år, men klargjøringen av dette vil ta tid.

Det er kun voksne men som  plasseres i interneringssentrene. Kvinner og mindreårige får annen innkvartering.

For tiden er mange personer innkvartert diverse andre steder som er stilt til rådighet av 18 kommuner, flest på Gran Canaria, samt noen av øyrådene, hæren og havnemyndighetene.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer. 

På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil tre måneder.

De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania. CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.

Spania har returavtaler med Algerie, Marokko, Mauritania og Senegal. 

Tags