Nesten 2000 migranter og flyktninger har ankommet i småbåter hittil i år

Forrige uke kom det åtte småbåter med migranter og flyktninger fra Afrika til Kanariøyene. Hittil i år har det kommet 1983 personer i slike båter.

70,8 millioner mennesker i verden er tvangsfordrevet, ifølge UNHCRs årlige Global trends-rapport . Ill:Pixabay

Av: Redaksjonen Redaksjonen@canariajournalen.no

Det er en økning på 57 prosent fra 2018, og nesten like mange som i 2009, da det kom 2246 personer som krysset over fra Afrika, ifølge tall fra innenriksdepartementet

Færre ankomster de siste ti årene

Etter 2009 falt antallet til det var nede i langt under 1000 per år. De siste to årene har det vært en markant, men langt ifra alarmerende  økning.

Det store kriseåret var 2006, da det kom over 30 000. I 2007 kom det over 12 000, og i 2008 over 9000.

Forsterket kontroll på land og til vanns i Afrika fra 2009, førte til at antallet gikk kraftig ned. Kontrollen og overvåkingen ble også forsterket på Kanariøyene.

Påvirker ikke turismen

Enkelte innvandrerkritiske røster fra Skandinavia påstår at færre turister vil reise til Kanariøyene når det kommer flere migranter og flyktninger, men det er ingen ting som tyder på at dette noen sinne har påvirket turisttilstrømningen.

Den kanariske befolkningen selv, er generelt positivt innstilt. De fleste ønsker at de ankomne skal behandles med respekt ,og få den hjelpen de trenger.

FNs høykommisær for flyktninger skriver på sine nettsider at "selv om måten flyktninger og migranter omtales på ofte skaper splittelse, bevitner vi også en overflod av sjenerøsitet og solidaritet, særlig i samfunn som selv huser et stort antall flyktninger".

Mange båter de siste tre månedene

To tredeler av årets ankomster har skjedd de siste to månedene, september, oktober og november.

Den siste båten ankom med elleve personer til Arguineguin havn sørvest på Gran Canaria på lørdag morgen etter å ha blitt møtt utenfor kysten av en redningsbåt.

Fredag morgen kom en båt med 24 passasjerer inn til turiststranden Playa del Aguila sør på Gran Canaria. De fikk hjelp og ble gitt klær, mat og drikke av strandgjester, og seks av dem ble fraktet til sykehus.

Det var tre spedbarn, tre andre barn, åtte kvinner, hvorav to gravide, og 10 menn i båten. Noen av turisten på stranden kjøpte melk på et supermarked til barna, skriver avisen El Pais.

Båten hadde vært fem døgn ute på åpent hav.

De fleste kommer til de østligste Kanariøyene, Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura.

Det har vært mange barn og gravide kvinner blant de ankomne i år.

Minst 16 personer har omkommet underveis fra Afrika til Kanariøyene i år, deriblant et spedbarn.

Det har kommet 24 031 migranter og flyktninger til Spanias kyst langs Middelhavet  fra januar til november, 55 prosent ned fra i fjor.

Tags