Nesten 100 flyktningbåter har ankommet Kanariøyene i år

95 småbåter med cirka 2900 passasjerer har ankommet Kanariøyene fra Afrika hittil i år. FNs høykommissær for flyktninger krever at de ankomne gis bedre juridisk bistand.

Det har ikke kommet så mange båtflyktninger siden 2008. Da kom det over 9000, et tall som neppe blir nådd i år.Arkivfoto: Guardia Civil

Det har kommet cirka 200 flere mennesker i slike småbåter fra 1. januar til 15. juli enn det kom i hele fjor, viser tall som ble presentert av flyktninghjelpen i Spania (CEAR) i dag, fredag.

Seks ganger flere båtflyktninger har ankommet i år enn i samme periode i fjor.

Tre båter til Gran Canaria denne uken

Den foreløpig siste båten ankom turiststranden i Meloneras sør på Gran Canaria med fire passasjerer ved sjutiden i dag tidlig, ifølge en Twitter-melding fra nødsentralen.

Passasjerene er tatt hånd om av politiet og Røde Kors, og skal være ved god helse.

Det er en av de få som har kommet helt til land før de blir oppdaget og plukket opp av sjøredningstjenesten.

Flere liv ville trolig gått tapt hvis sjøredningstjenesten ikke hadde plukket opp de fleste utenfor kysten, i og med at ilandstigningen er en risikabel operasjon der det ved flere tilfeller har skjedd drukningsulykker.

Torsdag kveld ble en båt med sju passasjerer møtt utenfor kysten av Playa de Ingles, og passasjerene ble fraktet til havnen i Arguineguin.

Onsdag ble en båt med ni passasjerer møtt utenfor kysten av Gran Canaria. Disse ble også fraktet til Arguineguin. Forrige uke kom det også flyktningbåter til Kanariøyene.

Nærmere 300 har omkommet

Ifølge hjelpeorganisasjonen Walking Borders har nærmere 300 menneskeliv gått tapt i Atlanterhavet hittil i åt i forsøket på å komme til Kanariøyene fra Afrika. Tallet inkluderer passasjerer i båter som har forsvunnet på havet.

Det betyr at risikoen for å dø på overfarten er cirka ti prosent.

Høykommisæren stiller krav

Mange av de som ankommer for tiden, kommer fra Mali, Guinea, Elfenbenskysten, Senegal og Marokko.

Lederen for FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) i Spania, Sophie Muller, var denne uken på befaring på flyktningmottak på Kanariøyene sammen med en liten delegasjon.

Hensikten er å få førstehåndskunnskap om situasjonen.

Muller krever en styrking av den juridiske bistanden til flyktninger og andre immigranter som kommer til Kanariøyene, skriver UNHCR i en pressemelding.  

Hun påpeker at en tjeneste for juridisk assistanse mangler i interneringssentrene for utlendinger (CIE). Spansk lov krever dette.

I tillegg kreves en styrking av hjelp til enslige mindreårige som ankommer, og helsetilbudet til denne gruppen.

Skal bistå med folk

Organisasjonen har planer om å utplassere en gruppe profesjonelle på Gran Canaria i nær fremtid.

Gruppen skal støtte lokale myndigheter og institusjoner i identifisering av mennesker som kan ha krav på internasjonal beskyttelse.

Den spanske regjerings representant på Kanariøyene, Rafael Yanes, har lovet å videreformidle kravene til ombudsmannen i Madrid i dag, fredag.

Dette skjer med de som ankommer

De fleste småbåtene blir oppdaget av kystradar eller observanter, og møtt av sjøredningstjenesten før de kommer til land. Passasjerene blir fraktet til en av havnene på øygruppen.

Alle flyktninger og migranter som ankommer Kanariøyene i småbåter, blir arrestert ved ankomst etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors. Barn og mødre som kommer sammen med barn blir ikke arrestert. 

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer. 

Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt, før pandemien, har utgjort hovedandelen, innkvartert i interneringssenter (CIE) eller i andre bygninger som er rigget til dette formålet.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer.

På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil tre måneder.

De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania. CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.

Spania har returavtaler med Algerie, Marokko, Mauritania og Senegal.

Tags