Mottakskrise for mindreårige, enslige innvandrere på Lanzarote

Øyrådet på Lanzarote erklærte på mandag at øya er i humanitær og helsemessig krise på grunn av økt innvandring og mangel på plasser for enslige, mindreårige innvandrere som ankommer uten følge av foresatte.

Tilstrømningen av båtflyktninger til Lanzarote har økt sterkt de siste ukene. Arkivfoto: Salvamento Maritimo

Kraftig økt tilstrømning av flyktninger og migranter som har kommet i småbåter fra Afrika de siste ukene, særlig til Lanzarote, har ført til at det nå angivelig er mangel på husrom for enslige mindreårige på Lanzarote.

I Yaiza er det satt opp midlertidige telt for å gi husrom til mindreårige som ankommer.

Ved å erklære krise, oppnår øyrådet det nødvendige rettslige rammeverket for å flytte de mindreårige til mer hensiktsmessige fasiliteter, skriver avisen La Provincia.

200 enslige mindreårige i år

Hittil i år har det kommet 200 enslige mindreårige uten følge av foresatte til Kanariøyene, uttaler sosialråd Cristina Valido til pressen.

Foreløpig er det bekreftet gjennom aldersprøver at 159 av disse faktisk er mindreårige, som har særlig rett til beskyttelse.

Ny småbåt ankom onsdag morgen

I dag tidlig kom det nok en småbåt med cirka 30 passasjerer til La Santa i Tinajo på Lanzarote, skriver avisen Canarias 7. Det var angivelig 18 mindreårige og en kvinne om bord, resten voksne menn, ifølge nyhetsbyrået Efe,.

Båten ble angivelig oppdaget av fiskere, som tok passasjerene med til land.

Dette er den ellevte småbåten med migranter og flyktninger som har ankommet Lanzarote denne måneden.

Får ikke bruke militærbrakker

Lanzarotes kriseerklæring kom etter at den spanske regjeringens delegasjon på Kanariøyene og forsvarsdepartementet avslo en forespørsel om å bruke militærbrakkene Marqués de Herrera i Arrecife som oppholdsted for de mindreårige.

Årsaken til avslaget er angivelig blant annet sikkerhetsmessige fordi det er våpen i brakkene. Presidenten for øyrådet, Pedro San Ginés, kritiserer avgjørelsen og kaller det ufølsomt at staten ikke gir en hasterespons på migrasjonsproblemet som har oppstått.

Midlertidig opphold i Tinajo

De kommende dagene skal mindreårige innlosjeres på et privatdrevet overnattingssted med 120 plasser i La Santa i Tinajo, som øyrådet stiller til rådighet de neste tre månedene gjennom en avtale med firmaet som driver det.

Der skal de bo til aldersprøver er utført. De som det blir fastslått at er mindreårige, vil så bli overført til andre bosteder på andre kanariøyer.

Tenerife stiller 30 plasser til rådighet

Øyrådet på Tenerife hasteetablerer 30 nye plasser på tre steder for enslige mindreårige flyktninger, sa presidenten for øyrådet på Tenerife, Carlos Alonso, i en pressemelding på tirsdag.

– Vi må alle bidra for å dempe presset, alle må dra i samme retning. I solidaritet vil vi hjelpe slik at de viktigste ofrene, de som er enslige mindreårige, har ressurser og bidra til at de kommer videre, sier han videre.

Direktøren for sosial- og helsetjenester (IASS) på Tenerife understreker at det snarest må overføres et stort antall av disse barna til de større øyene for å møte deres behov og krav.

– Det er her øyrådet på Tenerife har tatt et skritt fremover og åpner, gjennom en nødprosedyre, nye ressurser i tillegg til ti nye plasser som kom til i juli, sier han.

Når de nye ressursene er åpnet, vil Tenerife ha mer enn 60 plasser i boligpleie for enslige, mindreårige utlendinger. I 2017 var det 15 slike plasser.

Gran Canaria og Fuerteventura har allerede tatt imot og innlosjert mindreårige som kar kommet i den siste bølgen med småbåter til Tenerife.  

Bekymring i Yaiza

Óscar Noda, ordføreren i Yaiza, hvor migranter og flyktninger bor midlertidig i to hus og telt, har uttrykt bekymring i et brev til øyrådet.

Han skriver angivelig at de bor der uten kontroll, og at  de vandrer langs veien mellom Yaiza og Playa Blanca og gjør beboerne nervøse.

Yaiza kommune ber om at øyrådet og de sju kommunene på Lanzarote går sammen om et krav om mer ressurser og hjelp fra regionsregjeringen på Kanariøyene og staten.

Hold deg oppdatert!

Tags