Mottaksapparatet for flyktninger og migranter blir styrket

Det spanske innenriksdepartementet har godkjent en forespørsel fra Kanariøyenes president om styrking av mottaksapparatet for flyktninger og migranter.

Flyktningstrømmen på alanterhavsruten til Kanariøyene er i økning Ill: Pixabay

Av: Redaksjonen Redaksjonen@canariajournalen.no

Det innebærer blant annet at et interneringssenter for utlendinger (CIE) i El Matorral på Fuerteventura skal gjenåpnes.

Økte ressurser for kontroll i avreiselandene i Afrika er også innvilget.

Hensikten er å hindre småbåter fra å legge ut på den farefulle reisen. Det kom 119 båter og minst 170 mennesker omkom i 2019, ifølge flyktninghjelpen i Spania (CEAR).

Hittil i år har det kommet båter nesten hver dag, og to mennesker har mistet livet, en voksen mann og et nyfødt barn.

Det kom 2698 mennesker i småbåter fra Afrika til Kanariøyene i fjor,  en dobling fra 2018, og fra 2017 til 2018 var det en tredobling til 1307 ankomne.

Avgjørelsen om en økning av ressursene  ble tatt 8. januar på et møte i Madrid, kunngjør regionsregjeringen i en pressemelding.

Humanitær og helsemessig hjelp til migranter som ankommer Kanariøyene i båter skal styrkes, står det i pressemeldingen.

Dagens situasjon i Mahgreb og sub-Sahara-regionen, hvor de fleste båtene reiser ut fra, ble analysert i møtet i Madrid. Dette med tanke på å styrke kontroll og overvåking i flere enklaver langs kysten i Vest-Afrika.

Migrasjonspolitikken og de administrative prosedyrene på Kanariøyene ble også analysert med tanke på en raskest mulig retur til hjemlandene for de som ikke innfrir kravene til oppholdstillatelse.

Innenriksministeren i Spania,  Fernando Grande-Marlaska, har kunngjort at han i nær fremtid skal besøk Kanariøyene for å få førstehåndskunnskap om mottaksapparatet.

En del av migrantene som har ankommer på irregulær måte den siste tiden og som ikke får oppholdstillatelse, kommer fra land som Spania ikke har returavtale med. De kan derfor ikke returneres med mindre de selv ønsker å reise tilbake.

En av myndighetenes hodepine er å skaffe bosted for disse menneskene, som har vansker med å skaffe papirer som kan gi dem sosiale rettigheter og jobb.

18 kommuner, noen av øyrådene, kystverket og den regionale regjeringen har stilt bosteder til rådighet for nyankomne og ikke-returnerbare.

På Gran Canaria stiller disse kommunene opp med bosteder:

Arucas, Ingenio, Valsequillo, Las Palmas, San Bartolomé de Tirajana , Tejeda, Moya, Artenara og Firgas.

En del andre kommuner ut over de 18 som har meldt seg, jobber angivelig med å finne bosteder som er egnet.

Tags