Marokkansk skip skjøt varselskudd mot migrantbåt med mindreårige på vei mot Kanariøyene

Et skip fra den marokkanske marinen skal ha fyrt av varselskudd mot en småbåt med 29 flyktninger og migranter, de fleste mindreårige, som skulle krysse over til Kanariøyene.

Over 76.000 forsøk på å ta seg fra Marokko til Spania med småbåter skal ha blitt stoppet i eller ved Marokko i fjor. Ill: Google Earth

Hendelsen fant sted på mandag, ifølge artikler i arabisk presse og den spanske avisen ABC på fredag.

Båten skal ha nektet å stoppe på ordre fra patruljeskipet, som da valgte å fyre av varselskudd i luften som fikk båten til å stoppe.

Hver av passasjerene, deriblant en mindreårig jente og flere andre mindreårige, skal ha betalt 1400 euro hver for å fraktes i båten til Kanariøyene.

76.000 forsøk stoppet

I fjor var det ny rekord i antallet flyktning-og migrantbåter som ble stoppet av marokkanske styrker.

Mellom januar og november skal hele 76.000 forsøk ha blitt avbrutt, det vil si i gjennomsnitt 230 per dag, skriver ABC.

Til tross for den massive innsatsen, er det likevel en liten del som kommer seg av gårde. 66 småbåter ankom Kanariøyene fra Marokko og andre deler av Afrika-kysten i 2018.

I 2006, før overvåkingsinnsatsen ble skjerpet kraftig i et samarbeid mellom Marokko og Spania, kom det over 30.000 migranter og flyktninger i småbåter til Kanariøyene.

Dette ble kalt "langkanokrisen" ("crisis de cayucos") i og med at de fleste reiste i afrikanske langkanoer (cayucos) som kan ta over 100 passasjerer når de stappes proppfulle.

Drepte jente i september

I september skjøt den marokkanske marinen en 19 år gammel jente som døde av skadene og såret tre andre som satt i en småbåt på vei mot Spania.

Den offisielle versjonen er at det var et skudd på avveie som traff menneskene, som ikke skal ha vært synlige fordi de lå gjemt i båten.

Kun småbåtens skipper og folk som arrangerte overfarten til Spania ble tiltalt, ikke noen fra marinen, ifølge ABC.

Tags