Mangler innkvartering for migranter og flyktninger på Kanariøyene

På Gran Canaria er det for tiden bare 80 plasser i drift på øyas integreringssenter for utlendinger, og det er over 400 nyankomne migranter og flyktninger som trenger husrom.

Det er ti år siden det kom så mange småbåter med migranter pg flyktninger i småbåter til Kanariøyene, og nå er interneringssentrene fulle. Arkivfoto: Salvamento Maritimo

Av: Redaksjonen hRedaksjonen@canariajournalen.no

De siste 30 dagene har det kommet cirka 600 migranter og flyktninger i småbåter fra Afrika.

Fredag, lørdag og søndag kom det tre nye båter med til sammen 92 passasjerer, deriblant mange kvinner og barn, til Gran Canaria, Tenerife og Fuerteventura.

En båt som var på vei fra Gambia mot Kanariøyene med 192 passasjerer ble på fredag stoppet utenfor Mauritania.

En annen båt fra Gambia, også på vei mot Kanariøyene med 175 passasjerer, gikk rundt utenfor Mauritania og minst 62 mistet livet.

Hittil i år har det kommet 2102 passasjerer i småbåter fra Afrika, en økning på cirka 60 prosent fra i fjor.

Ytterligere 1300 som skulle til Kanariøyene har blitt stoppet i afrikanske farvann, skriver nyhetsbyrået Efe.

Det finnes ett integreringssenter med 238 plasser på Tenerife som er fullt, og ett på Gran Canaria med 160 plasser, som foreløpig bare har 80 plasser i drift etter en oppussing. Dette senteret skal snart være i full drift.

Mange nyankomne flyktninger og migranter på Kanariøyene er nå midlertidig innkvartert i en bygning på marinebasen i Las Palmas,og i Røde Kors sine lokaler.

En gruppe kvinner er også plassert i et hotell, men det behøves mange flere innkvarteringsplasser.

Det er det spanske innenriksdepartementet som har ansvaret for innkvartering av migranter og flyktninger.

Den spanske regjeringens delegat på Kanariøyene, Juan Salvador León, uttalte til pressen på fredag at at ingen skal settes på gaten, slik det skjedde i ett tilfelle i høst.

Det letes nå intenst etter egnede innlosjeringsplasser på Gran Canaria. Juan Salvador León appellerer til den spanske og kanariske regjering, samt øyrådenes, kommunenes og de frivillige organisasjonenes  solidaritet.

Det er Røde Kors som tar seg av de nyankomnes ve og vel mens de er på Kanariøyene.

Antonio Rico, president for Røde Kors på Kanariøyene, uttaler til pressen at det behøves både innkvartering og folk til å ta seg av de som kommer.

Tags