Kraftig økning : Cirka 700 båtflyktninger ankom Kanariøyene i januar

I løpet av januar ankom 708 flyktninger og migranter Kanariøyene i 25 småbåter fra Afrika.

Det er en markant økning av båtflyktninger på Kanariøyene i år. Arkivfoto: Salvamento Maroyoma

Av: Redaksjonen Redaksjonen@canariajournalen.no

Det er en kraftig økning fra i fjor.

Kan bli 8000 i år

Hvis det fortsetter i denne takten gjennom hele året, vil antallet komme opp i over 8000 i år. Det er på nivå med 2008, da det var flyktningkrise på Kanariøyene.

Fra mandag til lørdag kom det cirka 200 mennesker med småbåter fra Afrika. Mange av disse er kvinner og barn.

Mange returneres til tredjeland

Mange av de som ankommer, blir i løpet av 60 timer returnert til land Kanariøyene har returavtaler med.

I mange tilfeller returneres også mennesker som ikke kommer fra disse landene, men land hvor det er væpnede konflikter, noe spanske myndigheter blir kritisert for.

Registrerte returer

Slike returer er registrert og påpekt av Ombudsmannen.

Den spanske regjerings delegat på Kanariøyene, Juan Salvador León,  bekreftet denne uken overfor pressen at 56 personer fra konfliktrammede Mali ble sendt til Mauritania, som Kanariøyene har returavtale med, forrige helg.

Ombudsmannen skriver på sine nettsider at det gikk Frontex-fly til Mauritania med til sammen 72 passasjerer fra Mali 20. og 27. januar.

Gjøres i henhold til returtavtalen

Det ligger i returavtalen,og er lovlig å returnere alle mennesker fra alle land til Mauritania hvis de reiste ut fra Mauritania, påpeker León.

Han viser til at de har anledning til å søke asyl på Kanariøyene, og at de som er returnert ikke har søkt. 

León innrømmer imidlertid at folk fra Mali flykter fra krig og sult.

Har endret rutene

Det er bevis for at menneskesmuglerne har endret rutene, slik at strømmen av flyktningbåter fra Afrika øker, uttalte direktøren for Kanariøyenes koordineringssenter for migrasjon, Daniel Vázquez, på en pressekonferanse denne uken.

Når noen ruter stenges, eller blir vanskelig å benytte, endres rutene,  denne gangen til Kanariøyene, påpeker han.

Julio Pérez, talsperson for den kanariske regjeringen, uttaler at returpraksisen skal fortsette, og hevder at det er nødvendig for at menneskesmuglerne ikke skal sende enda flere til Kanariøyene.

Dette til tross for at han ifølge eget utsagn ikke kjenner til om Mauritania deporterer de returnerte fra Mali til deres hjemland.

Overvåker kysten av Afrika og Kanariøyene

Marokko, Mauritania og Senegal overvåker sine kystlinjer i samarbeid med spanske myndigheter, men det er vanskelig å dekke et så stort område.

Guardia Civil deltar med både skip og fly i overvåkingen av den marokkanske  kysten, og Mauritania og Senegal overvåker med egne båter.

Flere flyktningbåter skal ha blitt hindret fra å dra fra afrikanske farvann den siste tiden.

Kysten av Kanariøyene har også radarovervåking (SIVE) som skal fange opp irregulær småbåttafikk. Det er imidlertid vanskelig for radarene å skille småbåter fra bølger, ifølge Vazques.

Koordineringssenteret (CCRC) ble skapt i 2006, da det kom over 32 000 båtflyktninger til Kanariøyene.

Mindreårige innkvartert i vandrerhjem

Der  jobbes hardt med å etablere overnattingsplasser for de nyankomne.

Denne uken ble 24 enslige  mindreårige innkvartert i et vandrerhjem i Ayagaures på Gran Canaria.

Natt til søndag 2. februar kom det to båter til med henholdsvis 8 og 46 passasjerer til Gran Canaria, skriver nødsentralen på Twitter.

Dette skjer med de som ankommer

Alle som ankommer Kanariøyene på denne måten, blir arrestert ved ankomst etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors. Unntaket er barn,og mødre som kommer sammen med barn.

Politiet kan holde dem i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer.

Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt har utgjort hovedandelen, innkvartert i interneringssenter (CIE). 

På Kanariøyene fins det for tiden to slike senter i drift. De ligger på Gran Canaria og Tenerife, og har plass til i underkant av 400 mennesker til sammen.

Et tredje senter på Fuerteventura ble i januar vedtatt gjenåpnet etter å ha vært stengt i ett  og et halvt år, men klargjøringen av dette vil ta tid.

For tiden er mange personer innkvartert diverse andre steder som er stilt til rådighet av 18 kommuner, flest på Gran Canaria, samt noen av øyrådene, hæren og havnemyndighetene.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer. 

På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil tre måneder.

De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania. CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.

Spania har returavtaler med Algerie, Marokko, Mauritania og Senegal.

Tags