Fire flyktningbåter ankom Kanariøyene forrige uke

Forrige uke kom det tre småbåter fra Afrika til Gran Canaria og en båt til Fuerteventura med til sammen 125 passasjerer. 

Ill: Pixabay

Av: Redaksjonen Redaksjonen@canariajournalen.no

Blant de nyankomne er det mange kvinner og barn, viser Twitter-meldinger fra nødsentralen på Kanariøyene.

De fleste skal ha vært ved god helse ved ankomst med unntak av en mann som ble fraktet til sykehus med magesmerter.

Hittil i år har det kommet 17 båter med 504 passasjerer, over dobbelt så mange som på samme tid i fjor.

Jesuittenes migranttjeneste (SIM) gikk fredag ut med hard kritikk av at mange flyktninger fra Mali, hvor det er væpnede konflikter, har blitt returnert til Mauritania, som Spania har returavtale med. En slik avtale finnes ikke med Mali.

SIM viser til at disse menneskene har krav på beskyttelse i henhold til kriteriene i internasjonale avtaler, og at retur til Mauritania i praksis er en indirekte retur til Mali.

Det pekes på at Ombudsmannen har registrert tre returflyvninger fra Kanariøyene til Mauritania med innbyggere fra Mali de siste sju månedene.

Den siste av disse var angivelig et fly som gikk fra  Gran Canaria 20. januar til Nuadibú i Mauritania med 46 passasjerer fra øyas interneringssenter for utlendinger (CIE). Av disse var angivelig 34 fra Mali, fire fra Senegal og èn fra Elfenbenskysten.

Et annet returneringsfly skal ha gått fra Tenerife19. september med flere mennesker fra Mali om bord.

SIM hevder at det heller ikke er dokumentert om noen av de returnerte menneskene fra Mali var innom Mauritania før de dro til Kanariøyene.

I tillegg kritiseres Spanias returavtale med Mauritania fordi det er et land der menneskerettigheter ikke blir respektert.

Dette skjer med de som ankommer

Alle som ankommer Kanariøyene på denne måten, blir arrestert ved ankomst etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors. Unntaket er barn,og mødre som kommer sammen med barn.

Politiet kan holde dem i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer.

Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt har utgjort hovedandelen, innkvartert i interneringssenter (CIE). 

På Kanariøyene fins det for tiden to slike senter i drift. De ligger på Gran Canaria og Tenerife, og har plass til i underkant av 400 mennesker til sammen.

Et tredje senter på Fuerteventura ble i januar vedtatt gjenåpnet etter å ha vært stengt i ett  og et halvt år, men klargjøringen av dette vil ta tid.

For tiden er mange personer innkvartert diverse andre steder som er stilt til rådighet av 18 kommuner, flest på Gran Canaria, samt noen av øyrådene, hæren og havnemyndighetene.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer. 

På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil tre måneder.

De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania. CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.

Spania har returavtaler med Algerie, Marokko, Mauritania og Senegal.

Tags