Fikk tre års fengsel for medvirkning til ulovlig innvandring

I 2012 ble en flyktningbåt rent i senk av en patruljebåt fra Guardia Civil på Lanzarote. En av flyktningene ble funnet død og seks er savnet. Nå er tre menn fra Marokko dømt i saken.

Denne skjermdumpen fra en overvåkingsfilm viser øyeblikket før flyktningbåten ble truffet av Guardia Civils patruljebåt. Filmen er lagt ut på You Tube av Cadena Ser.

I en tidligere rettslig høring ble Guardia Civil frikjent fra å ha forårsaket ulykken.

Medvirket til ulovlig innvandring

På torsdag falt en dom i provinsretten i Las Palmas mot tre menn fra Marokko som skal ha medvirket til menneskesmuglingen.

De tre innrømmet skyld i å ha medvirket til illegal innvandring, og fikk henholdsvis tre år og tre måneder og tre og et halvt års fengselsstraff.

Ny rettssak om ulykken

Dette er den første av to rettssaker, og gjaldt en tiltale om medvirkning til illegal innvandring, skriver avisa Canarias Ahora. I en annen rettssak skal spørsmålet om skyld i kollisjonen med patruljebåten avklares.

Ulykken skjedde 13. desember 2012. Flyktningbåten kolliderte med den betydelig større patruljebåten Rio Cabaleiro da denne nærmet seg flyktningbåten.

Slapp roret

Den ene av de tiltale som nå er dømt til tre og et halvt års fengsel skal ha stått ved roret på flyktningbåten og sluppet roret når patruljebåten nærmet seg.

Ifølge aktor kan det være årsaken til kollisjonen, i og med at båten ble uten styring og oppførte seg uberegnelig.

Ikke enige i påstanden

SOS Rasisme og to advokater som representerer interessene til de 13 overlevende flykningene er angivelig uenige i dette, og hevder at kollisjonen skjedde på grunn av uansvarlige manøvrer av patruljebåten og en mekanisk feil på denne.

De hevder også at det ikke er mafia som står bak denne båttransporten, men at det var et privat initiativ fra folk som kommer fra Sidi Ifni og hadde som mål å finne en bedre fremtid i Europa.

Videre at de tre tiltale som nå er dømt har innrømmet skyld ikke stoler på rettssystemet, og heller vil ha en avtale om fengselsstraff enn en rettsak.

Tags