Den største banden som smuglet mennesker til Kanariøyene er sprengt av politiet

Politiet har avslørt den største av organisasjonene som smuglet mennesker i småbåter fra Vest-Afrika til Kanariøyene og arrestert de to gjenglederne i Marokko.

Denne båten med 58 immigranter kom til Kanariøyene i oktober 2015 og er en av mange. Nå er menneskesmuglerbanden stoppet. Foto: Salvamento Maritimo

Den kriminelle banden skal ha smuglet mange hundre afrikanere til Kanariøyene mot en betaling på mellom 500 og 3000 euro per person, skriver Policia Nacional i en pressemelding.

Det nasjonale politiet har samarbeidet med gendarmeriet i Marokko for å få has på gjengen.

I tillegg til de to topplederne som ble arrestert i Marokko, har politiet tidligere arrestert 30 personer i Spania. Disse er allerede dømt og er folk som ble leid for å føre småbåtene til Kanariøyene.

Vitnemål førte til pågripelser

Over 1500 illegale immigranter som skal være smuglet av organisasjonen til Kanariøyene er intervjuet av politiet.

Vitnemålene skal ha vært avgjørende for å få sprengt organisasjonen.

Siktet for uaktsomt drap

I tillegg til en siktelse for å bidra til ulovlig immigrering, er det siktelser for uaktsomt drap i og med at flere mennesker har omkommet under overfarten til Kanariøyene:

I mars 2015 ble 13 passasjerer uten mat og vann i en småbåt som hadde vært i drift i fem døgn reddet sør for Kanariøyene. Intervjuer med passasjerene avdekket at minst åtte andre passasjerer hadde dødd under overfarten og blitt lempet over bord.

I et annet tilfelle druknet sju mennesker, deriblant barn, utenfor kysten av Marokko da båten havarerte. I alt skal minst fire småbåter som ble ført av medlemmer av organisasjonen ha hatt ulykker under overfarten, og nesten 150 mennesker skal være savnet.

Hadde monopol på menneskesmugling

Det kom også frem i intervjuene at en bestemt mann fra Senegal som tidligere hadde blitt etterforsket hadde organisert båttransporten.

Politiet fant deretter frem til sentrale personer i organisasjonen og boliger og kjøretøy som ble brukt.

Etterforskningen startet helt tilbake i 2014 da det ble oppdaget en organisasjon i El Aaiún i Marokko som var involvert i menneskesmugling. Gjengen skal nærmest ha hatt monopol på menneskesmuglingen etter å ha eliminert all konkurranse.

Tags