De siste av seks nye flyktningmottak på Kanariøyene åpnes
I dag åpnes flyktningmottaket Las Canteras i La Laguna på Tenerife, og neste uke El Sebadal i Las Palmas på Gran Canaria.
Dette er de to siste av seks nye, midlertidige mottak på Kanariøyene med plass til cirka 7000 personer til sammen,
skriver Spanias departement for sosiale rettigheter, inkludering og migrasjon i en pressemelding i dag, fredag.
De siste hotellene kan tømmes
Åpningen av de to siste mottakene innebærer at hotellene som er midlertidig brukt som mottak siden oktober kan tømmes, informerer departementet.
Byggingen av de nye, midlertidige mottakene ble vedtatt i november.
El Shabasal-leiren ligger i en bygning som banken Bankia eier i et industriområde, og Las Canteras ligger i utkanten av La Laguna.
Før de nye mottakene ble etablert på Gran Canaria, Tenerife og Fuerteventura, hadde departementet bare plass til 1000 personer i mottak som er i eget eie.
I løpet av de nærmeste ukene skal departementet avvikle bruken av hoteller som har vært brukt som nødmottak.
Kraftig økning ga store problemer
Mottaksapparatet for flyktninger og andre migranter ble kraftig overbelastet i 2020, da det kom over 23 000 mennesker fra Afrika med småbåter, over åtte ganger så mange som i 2019.
Hoteller som sto tomme på grunn av corona-pandemien ble tatt i bruk som nødløsning, da det ikke lenger var mulig å finne andre innlosjeringsalternativer.
Corona-restriksjoner med blant annet testkrav og stengte grenser, har forsterket migrantproblemet, blant annet fordi det var vanskelig å transportere de som ankom videre til fastlandet eller i retur til opprinnelseslandene.
Veileder og overvåker
Det europeiske støttekontoret for asylsaker, EASO, har veiledet for å se til at etableringen av leirene innfrir internasjonale krav for slike mottak, og skal fortsette å overvåke dette, understrekes det i pressemeldingen.
Noen av de nye leirene har imidlertid blitt kritisert av ideelle organisasjoner og lokale politikere for mangelfulle hygieniske forhold, manglende beskyttelse mot vær og kulde, og at det deles ut for lite mat.
Mange arbeidsplasser
Per 15. februar var det leiet inn 761 personer til å drive de nye mottakene, hvorav 437 jobber direkte med pleie av migrantene, og 323 med tilhørende tjenester.
De fleste ansatte er lokale innbyggere.
Det skal leies inn enda flere når de to siste mottakene åpnes.
Lokale selskaper er også brukt til å bygge mottakene.
En nødsentral for overvåking av migrasjonen ble satt i drift i november.
Dette er de nye mottakene
- Colegio León, Las Palmas: 630 plasser.
- Canarias 50, Las Palmas: 1190 plasser.
- Nave El Sebadal, Las Palmas, 500 plasser.
- Las Raíces i La Laguna på Tenerife, 1200 plasser
- Las Canteras i La Laguna på Tenerife,1642 plasser.
- El Matorral på Fuerteventura, 648 plasser.
Det er også bygd et nytt førstemottak i Barranco Seco i Las Palmas, der nyankomne bor mens de testes for covid-19 og identiteten fastslås.
Dette mottaket har plass til 800.
Mottakene drives av Røde Kors, Hvite Kors og andre, ideelle organisasjoner.
Det fins også to lukkede interneringssenter for utlendinger på Gran Canaria og Tenerife hvor migranter som skal returneres oppholder seg.
Den første uken i februar var det 8600 flyktninger og andre migranter innkvartert i mottak og hoteller på Kanariøyene, ifølge offisielle tall.
I de siste ukene skal cirka 2600 asylsøkere og særlig sårbare mennesker ha blitt overført til mottak på fastlandet, slik at det er cirka 6000 i dag, skriver avisen El Diaro, som har fått tallene fra organisasjoner som driver mottakene.
Ønsker leiren fjernet
Kommunestyret i La Laguna på Tenerife gikk denne uken ut med et krav om at den nyåpnede leiren Las Raíces må stenges umiddelbart.
Begrunnelsen som oppgis er at de ikke vil bli et "åpent fengsel" for migranter.
Kommunen forsøkte tidligere å stoppe byggingen av leiren, men fikk ikke gehør fra sentrale myndigheter.
Migrantene som bor i denne leiren, har flere ganger aksjonert, fordi de ikke klarer å holde varmen inne i teltene på kalde dager, får for lite mat, og fordi de er blokkert fra å reise videre til fastlandet, hvilket de skal ha rett til så lenge de har gyldig pass.
Denne måneden har flyktning- og migrantsrømmen dabbet kraftig av på Kanariøyene.