Båtflyktning døde av tørst på vei mot Kanariøyene

Med mat og drikke for tre dager på en båtreise som varte i sju dager, døde Shalif Sacko av tørst før han nådde Kanariøyene.

Sjøredningstjenesten redder mange som reiser i overfylte, skrøpelige båter, men for mange går det galt. Arkivfoto: Salvamento Maritimo

Av: Redaksjonen Redaksjonen@canariajournalen.no

Sacko var en av 60 passasjerer som satte seg i en åpen småbåt på Afrika-kysten tidligere denne uken for å søke et bedre liv.

Reisen skulle ta tre døgn, men de gikk tomme for drivstoff og ble liggende å drive hjelpeløs på havet.

Maten og drikkevannet tok også slutt, og Sacko drakk til slutt saltvann i ren desperasjon.

Da den drivende båten endelig ble oppdaget sør for Gran Canaria 5. januar av mannskapet på en seilbåt, og passasjerene ble reddet av sjøredningstjenesten, var Sacko død.

Obduksjonen viser angivelig at han døde av tørst, og hadde indre skader av sjøvannet han drakk.

De andre 59 passasjerene var sterkt dehydrerte, men overlevde.

Shalif Sacko kom fra Diboli i Sørvest-Mali, en by med cirka 5000 innbyggere.

Han blir begravet i San Bartolomé de Tirajana sør på Gran Canaria med sitt fulle navn på gravsteinen, i motsetning til mange uidentifiserte migranter og flyktninger som har omkommet tidligere, som bare har fått anonyme, nummererte graver.

To personer har omkommet hittil i år på atlanterhavsruten til Kanariøyene. Den andre var et barn som ble født i en båt som ankom Lanzarote 8. januar.

I tillegg mistet en gravid kvinne som reiste i den samme båten det ufødte barnet et par dager senere, skriver Canarias Ahora.

I 2019 mistet minst 170 mennesker livet på denne  ruten, ifølge flyktninghjelpen i Spania (CEAR) Det kom 119 båter med 2698 passasjerer til Kanariøyene.

Tags