901 immigranter var innom Kanariøyenes interneringssentre i 2015

843 immigranter ble satt i interneringssentere på Gran Canaria og 58 på Tenerife i løpet av 2015.

Organisasjon Canarias Libre de CIE går inn for å få interneringssentrene avviklet. Foto: Canarias Libre de CIE

Prosedyren er at utlendinger som ikke har identitetspapirer bli i plassert i interneringssentre (CIE) til identiteten er fastslått og eventuelle grunnlag for å søke asyl eller få oppholdstillatelse er avklart.

Mindreårige som ankommer alene uten foreldre eller andre verger slipper å sitte i interneringssenter, og blir plassert i offentlige barnemottak.

De kan heller ikke utvises før de er myndige hvis det er grunnlag for utvisning.

Fire av ti blir utvist

Totalt ble 6930 utlendinger plassert i interneringssentre i Spania i fjor. 2871 av disse ble utvist av landet, det vil si drøyt 40 prosent, ifølge informasjon fra innenriksdepartementet.

196 personer innfridde vilkårene til å få internasjonal beskyttelse.

På Gran Canaria ble derimot 97 prosent sluppet fri, og på Tenerife 89 prosent.

Maksimalt 60 dager

Folk som blir satt i spanske interneringssentre (CIE) kan maksimalt holdes der i 60 dager før de må slippes fri eller utvises, hvis det er grunnlag for det. Gjennomsnittsoppholdet i 2015 var 24 dager.

De har ikke lov til å forlate leiren under oppholdet, men skal for øvrig ha full frihet og rettigheter i henhold til loven.

Demonstrerte mot dårlige boforhold

Nylig utførte en gruppe utlendinger i et interneringssenter i Aluche i Madrid en demonstrasjon der de satte seg på taket og krever bedre boforhold i leiren med rop om frihet og verdig behandling. Demonstrasjonen skal ha gått fredelig for seg.

Det skal være en lang historie med klager om brudd på menneskerettigheter i spanske interneringssentre, som det fins åtte av.

Menneskerettighetsaktivister har omtalt sentrene som små Guantanamo-fengsel for folk hvis eneste lovbrudd er at de mangler identitetspapirer.

Det er rapportert om påstått mangel på helsetjenester, dårlig behandling, mangel på tolker og noen tilfeller av tortur og mishandling.

Organisasjon Canarias Libre de CIE går inn for å få interneringssentrene avviklet.

Totalt ble 10.594 utlendinger utvist fra Spania i 2015 for brudd på utlendingsloven. 

5.864 av disse hadde angivelig kriminelt rulleblad og resten ble definert som illegale innvandrere.

I alt ble 36.327 personer pågrepet på mistanke om brudd på utlendingsloven.

Tags