549 flyktninger og migranter har ankommet Kanariøyene i småbåter hittil i år

Hittil i år har 549 flyktninger og migranter ankommet Kanariøyene i småbåter fra Afrika, 83 flere enn på samme tid i fjor, viser tall som er lagt frem av innenriksdepartementet i dag.

Småbåter med migranter og flyktninger på vei mot Kanariøyene i 2017. Det året var det en markant økning. Foto: SAR801 Fuert

Den sist ankombe båten kom tidligere denne uken inn til Gran Canaria med 23 personer om bord.

Det er i år et antall som ligger veldig mye lavere enn i 2006 da flere titusener ankom øygruppen i småbåter.

Det førte til skjerpet kontroll av kysten med radarer og et samarbeid med myndigeter i Marokko og Mauritania om kontrller og overvåking på deres side.

Resultatet var en effektiv bremsing av båtstrømmen, og de siste ti årene har det knapt vært noen år der antallet som har vært over 1000..

Det har særlig vært effektivt for å stoppe langkanoer (cayuco) som kan ta langt over 100 passasjerer fra å reise ut fra kysten av Mauritania.

Båten som ankommer nå for tiden, er stort sett av patera-typen (åpne trebåter fra Marokko og Vest-Sahara), men det kommer også noen gummibåter.

Til Spania totalt har det ankommet 14 591 passasjerer i småbåter, 42,5 prosent fårree enn i fjor, ifølge Verdens migrasjonsorganiasasjon (IOM). De fleste krysser Middelhavet til Sør-Spania.

208 mennesker har omkommet i forsøket på å nå frem til Spania sjøveien i år.

Tags