39 døde og én overlevende i ny flyktningtragedie ved Kanariøyene

Mannskapet i et tankskip oppdaget torsdag kveld en gummibåt med to døde og en overlevende passasjerer, 250 kilometer fra Kanariøyene.

Den eneste overlevende ble hentet av et redningshelikopter. Foto: 112 Canarias

Gummibåten var i ferd med å synke.

Den overlevende, en kvinne i 30-årene, skal ha opplyst til redningsmannskapet at det var 40 passasjerer da båten la ut fra kysten av Vest-Sahara.

Det skriver nyhetsbyrået Efe, som viser til informasjon fra kilder hos nødsentralen på Kanariøyene.

Nødsentralen bekrefter ulykken i Twitter-meldinger. 

De to døde som ble f unnet i båten, er en mann og en kvinne i 20-årene.

Reddet med helikopter

Mannskapet i tankskipet Evros fikk beskjed av nødsentralen om å ikke forsøke å redde den overlevende om bord da det ble ansett for å være for farlig.

Et redningshelikopter fra sjøredningstjenesten ble sendt ut for å redde kvinnen, som ble fraktet til Gran Canaria og er innlagt på sykehus i Las Palmas, sterkt dehydrert.

9. august døde fire mennesker under redningsforsøket i et lignende tilfelle, da et fraktskip fant en flyktningbåt drivende over 600 kilometer fra Kanariøyene.

Flere båter savnet

To andre gummibåter som har lagt ut fra kysten av Afrika 2. og 12. august med 62 og 53 passasjerer, er savnet, og det er ukjent hva som har skjedd med disse.

Dette ifølge Helena Maleno, talsperson for hjelpeorganisasjonen Caminando Fronteras.

Mandag ble sju overlevende fra en gummibåt som skulle til Kanariøyene funnet på en strand ved Nouadhibou i Mauritania.

47 av de 54 passasjerene hadde omkommet.

De hadde vært ute på havet i 13 døgn etter å ha reist ut fra El Aaiún i Vest-Sahara før båten ble kastet på land av bølgene.

Den hadde da drevet 1000 kilometer sørover i Atlanterhavet.

2000 dødsfall i år

Caminando Fronteras anslår at cirka 2000 flyktninger og andre migranter har mistet livet på ruten til Kanariøyene så langt i år, om lag like mange som i hele fjor.

Tallet inkluderer både de som er funnet døde, og de som organisasjonen vet har lagt ut på reisen, og har vært savnet så lenge at de med stor sikkerhet er omkommet.

Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen, IOM, opplyser at 428 dødsfall er bekreftet i og med at de omkomne er funnet. 25 av de bekreftet omkomne er barn.

222 båter i år

Frem til i dag, fredag formiddag, har det kommet 222 småbåter med over 8200 passasjerer til Kanariøyene, cirka 140 prosent flere enn på samme tid i fjor.

I 2020 kom det 23 023 flyktninger og andre migranter til Kanariøyene i småbåter.

I dag tidlig kom en båt med fem passasjerer til El Hierro, og i går kom en båt med elleve passasjerer til Gran Canaria.

Tags