300 personer søkte beskyttelse på Kanariøyene i 2016

I fjor søkte 300 personer om politisk asyl eller beskyttelse på humanitært grunnlag på Kanariøyene, en økning på 238 prosent fra 2015, da antallet asylsøkere var 126.

Antallet asylsøkere på Kanariøyene var nesten ni ganger så høyt i 2016 som fire år tidligere. Ill: Pixabay

Det er en anselig økning fra 2012, da antallet var 35, fremgår det av den årlige rapporten fra CEAR, flyktninghjelpen i Spania.

Rapporten ble presentert på fredag på migrasjonssenteret i Las Palmas av Juan Carlos Lorenzo, CEARs koordinator på Kanariøyene.

Migrasjonssenteret i Las Palmas ble åpnet i 2016 og rommer 40 personer, og det fins et annet senter på Gran Canaria som rommer 31 personer.

Disse to er Kanariøyenes eneste migrasjonssenter.

202 asylsøkere i år

I år blir det rolig enda flere asylsøkere. Allerede fra 1. januar til 12. juni i år har 202 mennesker søkt om asyl på Kanariøyene. 

Så langt i år har over 3.000 flyktninger kommet i land på Spanias kyst, over tre ganger så mange som i fjor. 54 mennesker har omkommet i forsøket på å ta seg til Spania i år, ifølge CEAR.

Det er hovedsakelig mennesker fra Venezuela, Vest-Sahara, Guinea Conakry, Elfenbenkysten, Iran, Sri Lanka og  Ukraina som søker asyl på Kanariøyene.

I EU søkte 1,2 millioner mennesker om beskyttelse i 2016. I Spania var antallet 15.775, nesten 1.000 flere enn i 2015, ifølge Lorenzo. 

Lang saksbehandlingstid

Han fortalte at søknadsbehandlingen skal ta seks til ni måneder, men at det i gjennomsnitt tar mer enn ett år, og i noen får tilfeller helt opp til tre-fire år.

På grunn av den lange behandlingstiden var det I 2016  bare fem vedtak om beskyttelse på Kanariøyene, tre fra asylsøkere som ankom i 2015 og to fra 2016.

Kritiserer Spanias og EUs holdning til flyktninger

Lorenzo er sterkt kritisk til den forakten, som han kaller det, EU og Spania viser overfor asylsøkere og flykrninger. Folk fra Syria, Afghanistan og Somalia er mest utsatt, mener han, og viser til at 1.800 mennesker døde i Middelhavet i 2016, 5.000 i 2015, på flukt fra krig og nød.

Lorenzo viser til at Spania bare har tatt imot sju prosent av kvoteflyktningene landet i 2015 forpliktet seg til å ta imot i løpet av to år.

Ingen kvoteflyktninger er innkvartert på Kanariøyene

CEAR-koordinatoren anser det som anekdotisk og latterlig at en demokratisk stat som må følge lover og avtaler den har signert, bare har relokalisert 1.304 av de 17.317 flyktningene staten har lovet å ta imot.

Kanariøyene har stilt langt over 1.000 plasser til rådighet for kvoteflyktninger, men har hittil ikke tatt imot en eneste en.

Vil ha statlig asylpakt

CEAR mener det er nødvendig for de politiske partiene i Spania å danne en statlig asylpakt som skal sikre en effektiv oppfyllelse av retten til asyl på tvers av politiske forandringer.

De har lagt frem et forslag med tolv tiltak som skal sikre denne retten. CEAR foreslår også at kravene til transittvisum for land hvor det pågår konflikter fjernes, stopper ulovlige returer av flyktninger i Ceuta og Melilla, og innfører humanitære visum.

Tags