14 båtflyktninger som ankom Fuerteventura søndag er corona-positive

Testresultatene fjor covid-19 er angivelig positive for 14 av 39 afrikanere som ankom Fuerteventura i en småbåt på søndag.

Disse menneskene ankom Arguineguín i en småbåt 26, mai, og er ikke blant de som har avlagt positiv corona-prøve. Alle som ankommer blir testet. Foto: Guardia Civil

Av: Redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

Dette ifølge kilder i helsedepartementet på Kanariøyene, skriver Europa Press.

Alle migranter og flyktninger som ankommer fra Afrika i småbåter blir testet for covid-19 ved ankomst. De som avgir positive prøver, settes i smitteisolat.

Hittil har angivelig 20 av de som har ankommet avlagt positive prøver.

32 menn, fire kvinner og tre barn var med i båten som kom på søndag, ifølge nødsentralen og Røde Kors. Båten ble møtt av sjøredningstjenesten utenfor kysten av Fuerteventura, og passasjerene ble fraktet til Gran Tarajal-havnen.

Frem til 15. juni hadde 2642 mennesker ankommet Kanariøyene på irregulært vis i 84 småbåter fra Afrika, nesten like mange som i hele 2019, da det kom 2668.

6466 migranter og flyktninger har ankommet Spania sjøveien på irregulært vis frem til 15. juni, viser tall fra innenriksdepartementet.

Det er 2275 færre enn i fjor, en nedgang på 26 prosent. På Kanariøyene er antallet seksdoblet, men det har vært en sterk reduksjon for middelhavsruten til det spanske fastlandet.

Dette skjer med de som ankommer

Alle flyktninger og migranter som ankommer på denne måten, blir arrestert ved ankomst etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors. Barn og mødre som kommer sammen med barn blir ikke arrestert.

Politiet kan holde de som ikke settes i smitteisolat eller legges inn på sykehus i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer.
Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt, før pandemien, har utgjort hovedandelen, innkvartert i interneringssenter (CIE) eller i andre bygninger som er rigget til dette formålet.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer.
På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil tre måneder.
De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania. CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.
Spania har returavtaler med Algerie, Marokko, Mauritania og Senegal.

Tags