13 småbåter med migranter og flyktninger har ankommet i år

Hittil i år har 13 småbåter med 379 migranter og flyktninger kommet til Kanariøyene fra Afrika.

Arkivbilde av båter på vei mot Kanariøyene, Foto: Canariajournalen.

Av: redaksjonen redaksjonen@canariajournalen.no

Det er åtte-ni ganger så mange som på samme tid i fjor, viser informasjon fra innenriksdepartementet og nødsentralen på Kanariøyene.

Den foreløpig siste båten kom natt til i dag, søndag, da 14 personer ble reddet like sør for Gran Canaria, og bragt til Arguineguin av sjøredningstjenesten, skriver nødsentralen i en twittermelding.

Fredag ankom en båt med 27 passasjerer Playa del Burro i Ingenio på Gran Canaria midt på dagen. Natt til lørdag ble 45 passasjerer reddet av sjøredningstjenesten og fraktet til Arguineguin.

I de fleste båtene er det både menn, kvinner og barn, noen ganger også spedbarn og høygravide.

Mens båttrafikken fortsetter å øke til Kanariøyene, fortsetter den også å falle på middelhavsruten til det spanske fastlandet, hvor det hittil i år har kommet i overkant av 2000, cirka 60 prosent ned fra i fjor.

De fleste som ankommer blir returnert til land Spania har returavtale med i løpet av 60 timer.

De ureturnerbare og de som har krav på opphold, blir innkvartert på interneringssenter og diverse andre bosteder.

Kapasiteten er nær bristepunktet, og for noen dager siden sto en gruppe nyankomne uten overnattingsted på Fuerteventura en natt. Nå har hæren stilt opp og ordnet midlertidig innkvartering på øya.

For øyeblikket er over 800 mennesker innkvartert.

Dette skjer med de som ankommer

Alle som ankommer på denne måten, blir arrestert ved ankomst etter å ha fått en helsesjekk av Røde Kors. Unntaket er barn,og mødre som kommer sammen med barn.

Politiet kan holde dem i varetekt i opptil 72 timer, mens identitet og hjemland blir fastslått, og de blir fremstilt for en dommer.

Deretter blir de som ikke umiddelbart returneres, hvilket så langt har utgjort hovedandelen, innkvartert i interneringssenter (CIE).

På Kanariøyene fins det to slike senter i drift. De ligger på Gran Canaria og Tenerife med plass til mindre enn 400 mennesker til sammen. Et tredje senter på Fuerteventura er vedtatt åpnet. 

For tiden er mange personer innkvartert diverse andre steder som er stilt til rådighet av 18 kommuner, flest på Gran Canaria, samt noen av øyrådene, hæren og havnemyndighetene.

Det er frivillige i Røde Kors og den spanske flyktninghjelpen CEAR som hovedsakelig tar seg av de som ankommer. 

På interneringssentrene og krisesenter som er stilt til rådighet, kan de nyankomne bo i inntil tre måneder.

De som ikke skal returneres, får spanskkurs og annen undervisning, for å bli rustet til å integreres og klare seg i Spania. CEAR stiller juridisk hjelp til rådighet for de som trenger det.

Spania har returavtaler med Algerie, Marokko, Mauritania og Senegal.

Tags