Magmaen har sprengt en ny åpning i terrenget på La Palma

VULKANUTBRUDD: Et nytt hull i bakken begynte klokken 19.15 lokal tid i kveld å pøse ut aske og pyroklastisk materiale på sørflanken av i vulkankrateret sør på kanariøya La Palma.

I går ble en "tsunami" av lava filmet. Nå har en ny strøm begynt å flomme fra et annet hull. Satellittfoto: Maxar

Dette kan beskues på direktesendt tv, og er bekreftet fra offisielt hold. Det er imidlertid dårlig sikt på grunn av calima (sanddis fra Sahara) og mye røyk fra vulkanen.

Det er fremdeles uklart om det vil bli en ny betydelig lavastrøm, og hvor den vil ta veien. 

Vulkanen er i endring hele tiden. Noe som er helt normalt, ifølge ekspertene.

To lavastrømmer som beveger seg mot La Laguna, er ventet å gå sammen til én i kveld. Det er også ventet at denne strømmen vil bevege seg ned til havet.

269 bygninger ble ødelagt av lavastrømmene i løpet av ett døgn, viser de siste tallene fra den satellittbaserte tjenesten Copernicus.

Dette er basert på satellittbilder som ble tatt klokken 18.02 lokal tid den 14. oktober, det vil si for cirka ett døgn siden.

I tillegg sto på det tidspunktet 92 andre bygninger i fare for å bli ødelagt.

Lavaen dekket på det tidspunktet et areal på 7,32 kvadratkilometer, en økning på 52 hektar i løpet av ett døgn.

2,03 kvadratkilometer landbruksareal er ødelagt av lavaen, hvorav 107 hektar bananplantasjer, 55 hektar vinmarker, og 16 hektar avokadoplantasjer.

Lavaen har også ødelagt, eller skadet 47 kilometer veier og gater.

Det vulkanologiske instituttet Involcan filmet i går det som ble kalt en tsunamilignende lavastrøm som fosset nedover fjellsiden.

I dag har den raskeste av lavastrømmene senket farten fra 250 meter i timen til 20-30 meter i timen, ifølge talspersoner fra sikkerhetskomiteen til Pevolca, en spesialplan fore å beskytte innbyggerne.

En av grunnene til at den har saknet farten, er at den har samlet opp store bygningselementer fra bygninger som lavaen har slukt.

Over 7000 mennesker har blitt evakuert siden utbruddet startet i fjellkjeden Cumbre Vieja 19. september.

Temaside om vulkanutbruddet

Hold deg oppdatert!