Spanjoler lever ti år lengre på foreldrene enn svensker
En ny studie fra Eurostat viser at unge mennesker i Spania i gjennomsnitt blir boende hos sine foreldre til de er 29 år gamle. I Sverige flytter de ut når de er 19.
I studien, som kom forrige uke, blir det advart mot negative effekter ved å forlate barndomshjemmet så sent i livet, slik som forlenget barndom og problemer unge mennesker kan få med å ta ansvar etter å ha levd så lenge på foreldrene.
Sverige har den laveste gjennomsnittsalderen i EU for å forlate barndomshjemmet, 19,7 år.
Spania med 29,1 år er blant de med høyest gjennomsnittsalder etter Malta (31,1 år), Slovakia (30,9 år), Italia (30,1 år) og Hellas (29,4 år).
I Danmark ligger det på 21,1 år og i Finland 21,7. Gjennomsnittet i EU er 26,1 år.
Høy arbeidsledighet og mest deltidsjobber spiller inn
En av årsakene er at Hellas, Italia og Spania topper listen over arbeidsledighet blant ungdom i EU. Økonomien spiller en viktig rolle:
I Spania og Hellas er det særlig vanskelig for unge mennesker å bli økonomisk uavhengige av foreldrene, blant annet fordi de fleste jobbene som tilbys er på deltid eller midlertidig, og mange gir lav lønn.
Tre av fire spanjoler mellom 15 og 25 år som er blant de så som er så heldige å ha en jobb, har tidsbegrensede arbeidskontrakter, ifølge en studie fra Spanias ungdomsråd.
Ungdommene må tjene minst 1.809 euro i måneden for å kunne bli uavhengige, ifølge studien, og det klarer de ikke med en deltidsjobb.
Høye boligkostnader
Høye boligpriser, Spanias mangel på sosialboliger med lav husleie (Spania er i bunnsjiktet i EU på dette punktet), og mangel på stipender og støtteordninger for arbeidsmarkedet er også hemmende faktorer.
Kulturen i de forskjellige landene spiller også inn på hvor lenge unge mennesker bor i barndomshjemmene, med sterkere familiebånd i landene sør i Europa enn i nord.
Studien viser også at det er store kjønnsforskjeller i Europa. Kvinner forlater barndomshjemmet to år tidligere enn menn.
Får barn etter 30
Spania og Italia er også de landene i EU hvor par venter lengst med å få barn. De fleste venter til etter at de har fylt 30.
Antallet barnefødsler er også blant de laveste i Europa i disse landene, noe som kan forsterke problemet med en aldrende befolkning og høyere pensjonsutbetalinger i årene som kommer. Spania har den nest lengste forventede levetiden i verden etter Japan.
I 2015 døde det for første gang flere mennesker enn det ble født i Spania.