Spania er nest best av 31 land på livskvalitet for utlendinger

Spania er rangert som nest best på livskvalitet for utlendinger, men ligger fjerde siste plass i økonomi, viser en undersøkelse fra HSBC Expat Explorer.

På Gran Canaria er det MOgan kommune som har den høyeste andelen utenlandske innbyggere, drøyt 50 prosent, ifølge tall fra statistikkinstituttet Istac. Her fra Arguineguin. Foto: Egil Ryvik

Åtte av ti utlendinger sier at deres livskvalitet er bedre i Spania enn det var i deres hjemland. Livskvalitet og klima er de to viktigste grunnene de oppgir for å bo i Spania.

Livskvalitet er et av kriteriene i hovedgruppen Opplevelse, hvor Spania er nummer to. Andre kriterier i denne gruppen av spørsmål er helse, kultur, å få venner, integrering, sikkerhet, og det å etablere seg (eiendom, finansiering, helsetjenester).

På familie er Spania rangert som nummer 4. Her er barn, barnehelse, skoler og utdanning, integrering, sosialt liv, toleranse og nærhet med partner noen av faktorene som tas med.

Spania ligger på fjerde siste plass i hovedgruppen økonomi, herunder helt sist på inntekt og sparemuligheter, og nest sist på entreprenørskap, markedsføringsmuligheter og jobbsikkerhet.

Nå alle kriteriene i de tre hovedgruppene i undersøkelsen legges inn, er Spania på 14. plass av 31 land, og har falt fra en 11. plass i fjor.

Singapore på topp

Helt på topp ligger Singapore foran New Zealand og Tyskland.

New Zealand topper foran Spania og Taiwan på livskvalitet, og Sveits er nummer én foran Tyskland og Singapore på økonomi.

I Sveits er gjennomsnittslønnen for utlendinger 173.000 euro i året, over dobbelt så mye som gjennomsnittet for landene i undersøkelsen.

I Spania har bare 13 prosent av utlendingene høyere lønn enn de ville hatt i sine hjemland. 

Høyere lønnsnivå, bedre utdanning og flere jobbmuligheter trekker utlendinger som bor i Singapore frem i undersøkelsen.

Gjennomsnittslønnen for utlendinger er 140.000 euro i året i landet, og 30 i gjennomsnitt prosent høyere enn det utlendinger kan tjene i sine hjemland.

22.000 personer er intervjuet

Undersøkelsen er basert på intervjuer med 22.000 mennesker fra 163 land som har reist til et annet land for å jobbe. 89 prosent av de spurte har tilbragt mins fem år i utlandet.

27 faktorer i de tre kategoriene økonomi, opplevelse og familieliv er lagt inn i undersøkelsen.

Mange er pensjonister

De fleste utlendinger som bor i Spania og er med i undersøkelsen kommer fra Storbritannia. Mange er pensjonister. Bare en av fem har fulltidsjobb, og bare 14 prosent bor sammen med sine barn i Spania.

Sverige er også med i undersøkelsen, og er rangert som nummer 7 totalt, 8 på økonomi, og helt nede på en 20. plass på livskvalitet. Norge og Danmark er ikke med.

Sju av ti spanjoler som bor i utlandet oppgir bedre lønn og bedre jobbmuligheter som viktige årsaker til at de har flyttet.

Tags