Foreslår å innføre den nordiske sosialøkonomiske modellen på Kanariøyene

Kanariøyene bør innføre den sosialøkonomisk modellen som er brukt i Danmark, Finland, Norge, Island og Sverige, slår en ny ekspertrapport fast.

Rapporten "Canarias20. Tendencias Sociales y Económicas" slår fast at Kanariøyene vil ha best av å bruke nordiske land som sosialøkonomisk referanse. Foto: Hugo Ryvik

Rapporten, som tar for seg sosiale og økonomiske trender, er bestilt av det kanariske parlamentet, og er utført av Kanariøyenes to universiteter på Gran Canaria og Tenerife.

Over 90 eksperter, akademikere, forretningsledere, entreprenører og uavhengige profesjonelle har bidratt til rapporten.

Verdens beste

Den sosialøkonomiske modellen i de nordiske landene blir i rapporten omtalt som den mest fordelaktige i verden.

Fra Norge og Island bør Kanariøyene kopiere den liberale økonomiske modellen og privatiseringssystemet, supplert av velferdsstaten, konkluderer rapporten med.

For Sveriges del er det evnen til å gjennomføre reformpolitikk på en holdbar måte, til tross for "traumatiske" tiltak, som blir trukket frem.

Rapporten peker videre på at Danmark har en fleksibilitet som gjør at ansettelser og oppsigelser kan bli raskt og enkelt utført uten store kostnader for virksomheten, samtidig som arbeidsledighetstrygden er relativt høy og landet har en effektiv og aktiv politikk for sysselsetting og yrkesopplæring.

Fra Finland mener rapportforfatterne at Kanariøyene bør kopiere landets pedagogiske struktur, som har gjort arbeiderne til verdens best kvalifiserte.

Referanseland

Lederen av studiene er Urban Medina, professor i økonomi ved universitetet i La Laguna på Tenerife.

Han viser til at Kanariøyene de nordiske landene har evnet å skape dynamiske arbeidsmarkeder med lave nivåer av arbeidsledighet og gode sosialsystemer, og bør være en referanse for Kanariøyene.

Det som sikrer høy produktivitet og støtter en sterk og robust vekst, skriver Diariodeavisos.com.

Store endringer må til

Gjennomføringen av den nordiske modellen vil medføre sosiologiske endringer og lovendringer som gjør de kanariske innbyggerne mindre avhengige av hverandre innad i familier, blant annet gjennom å fremme individuell beskatning av ektefeller, blir det foreslått i rapporten.

Det vi også kreve betydelige skattemessige ressurser som bare kan oppnås med en dynamisk og konkurransedyktig økonomi.

Høy produktivitet, høy grad av innovasjon og styrket utdanning og sosialpolitikk må til, er konklusjonen.