Letingen etter savnet nordmann fortsetter på Gran Canaria
Nordmannen Bjørn Frantzen (69) gikk ut på en fottur sørvest på Gran Canaria på lørdag, og har ikke vært sett siden. I dag fortsetter letingen etter den savnede i områder hvor det mange steder er vanskelig å ta seg frem.
Frantzen gikk fra leiligheten hvor han bor sammen med sin kone i Puerto Rico ved 13-tiden på lørdag 11. mars for å gå en av sine vanlige fotturer, men vendte aldri tilbake.
Søker med hunder, helikopter og motorsykler
Politistyrken Guardia Civil bekrefter overfor Canariajournalen at søkingen fortsetter i dag. Guardia Civil har mannskap fra flere enheter involvert i letingen.
I går var en hund som er spesialisert i å finne personer og flere motorsykler i sving. I dag skal også et helikopter fra Guardia Civils luftstyrke og fjellredningstemaet Greim være med på letingen.
I tillegg er mannskap fra det lokale politiet i Mogan kommune, sivilforsvaret og frivillige fra kommunen med på letingen. Områdene hvor det er søkt hittil er i Balito-ravinen, Cortadores-området, Aguas de la Perra og øvre del av Puerto Rico opp mot dammene som ligger der, ifølge Guardia Civil.
Begrenset fremkommelighet forvansker letingen
Pål H. Gjerden og Emma Arthur har inngående kjennskap til terrenget der Frantzen skal ha forsvunnet.
Paret har skrevet fotturguider for Gran Canaria som er utgitt av Frifot Forlag og publisert på Canariajournalen, blant annet med beskrivelser av turstier i området hvor letingen pågår.
Gjerden og Arthur forteller at det er svært begrenset framkommelighet utenfor det som er av stier i dalsidene, på grunn av de bratte skråningene, vegetasjon, løs grus og store og små steiner.
Bunnen av dalene der det ikke er kjerreveier eller stier er også for det meste svært vanskelige å forsere på grunn av større og mindre steiner, stup samt vegetasjon.
Dype daler og steinete stier
Terrenget er preget av spisse, åpne og ubebodde åsrygger som løper fra nord til sør, forteller de, med dype, smale daler og dalsøkk mellom ryggene. På toppen av åsryggene er det for det meste stier og til dels kjerreveier som gjør framkommeligheten god.
I dalsidene og bunnen av dalene er det begrenset framkommelighet der hvor det ikke går stier eller kjerreveier. De stier som fins, er til dels steinete og smale.
Bratte partier og stup
– Er det stor fare for at folk kan falle ned i sprekker, hull eller utfor stup og skråninger, eventuelt ut i havet i dette turområdet?
– Hvis man holder seg til stiene og er oppmerksom på terrengets beskaffenhet, er det begrensede mulighet generelt sett. Men noen ruter har strekk der man må være ekstra oppmerksom på grunn av bratte partier og stup.
Lett å miste fotfeste
Hvis man går utenfor stiene er det en annen historie, påpeker de to turekspertene. Dalsidene er svært bratte, og det er svært lett å miste fotfeste hvis man prøver å komme seg fram utenfor oppgåtte ruter.
Man kan fort komme ut for bratte søkk, skrenter og stup, og vegetasjonen og det steinete landskapet med mye løs grus gjør at det er fort gjort å gå seg fast, skade seg og bli liggende på en utilgjengelig plass.
– Dette gjelder også hvis man prøver å ta seg fram langs bunnen av dalene der små stup kan gjøre at framkommeligheten er svært begrenset.
Liten fare for å falle i havet
Faren for å falle ut i havet er liten, mener de, fordi ingen turstier fører langs kysten her, bortsett fra gangveien fra Balito via Anfi til Patalavaca og Arguineguin. Denne går for det meste på havnivå langs bebyggelsen.
– For å falle i havet må man mellom Balito og Puerto Rico krysse hovedveien GC-500 og gå langs et tråkk på utsiden av autovernet. Men da er det til gjengjeld bare noen få skritt før man faller utenfor klippekanten og ned i havet.
Kan være vanskelig å oppdage
– Hvor lett tror dere det er å finne savnede personer i området?
– Det kan være vanskeligere enn man tror hvis en person har falt et stykke ned fra stien, ligger i en liten sprekk eller søkk, eller skjult av store steiner, ute av syne fra stien. Hvis personen har falt, rullet ned en skråning og blitt tilgriset med jord, kan personen bli vanskelig å se også fra luften.
– Har personen prøvd å ta seg fram på egen hånd i terrenget, gjør det leteaksjonen ekstra vanskelig på grunn av terrengets beskaffenhet som nevnt ovenfor. Dette gjør det vanskelig for eksempel å gå manngard.
Sanddis og sterk varme
– Det var sanddis i luften, det vil si calima, og svært varmt, trolig over 30 grader, da mannen ble borte. Hvilken betydning kan det ha hatt?
– Det kan ha hatt betydning, det er mulig å få heteslag. Dette kan gi svimmelhet og utmattelsesfølelse, samt andre symptomer. I det minste kan dette føre til at man tar ufornuftige beslutninger. Dette kan ramme svært fort, også veltrente og unge.
Nede i dalene og dalsøkkene og uten vind kan temperaturen ha vært vesentlig høyere enn offisiell temperatur, påpeker Pål H. Gjerden og Emma Arthur.