Kaller spansk minister for Spanias største løgner

Kritikk: Avisa Canarias Ahora kaller den spanske industri-, energi- og turismeministeren, José Manuel Soria fra Gran Canaria, for tidenes største spanske løgner i en artikkel i dag 

José Manuel Soria kommer fra Gran Canaria og er minister i den spanske regjering, men er i dag sterkt mislikt av mange kanariere etter en rekke avgjørelser som de mener går imot kanariske interesser, blant annet innen fornybar energi og oljeutvinning. Foto: PP

Soria ble i går offentlig beskyldt for løgn og for at det er han som bremser utviklingen av vindkraft på Kanariøyene av den kanariske regjeringens industriminister, Francisca Luengo.

Sorias departement har anket den kanariske regjeringens resolusjon for utbygging av vindkraft, og Luengo påstår i en uttalelse at Soria lyver i anken for å rettferdiggjøre sine intensjoner.

Soria påstår på sin side at det er den kanariske regjeringen som bremser utbyggingen av fornybar energi ved å gå imot den spanske stats suverenitet på området.

I dag går Canarias Ahora, som lenge har ligget i krig med Soria, hardt ut mot ministeren i en lang artikkel der de viser til flere episoder opp gjennom årene der han skal ha løyet.

"Laksesaken" med Bjørn Lyng

Et av disse tilfellene er den såkalte” laksesaken”, der Soria reiste med det private jetflyet til den norske forretningsmannen Björn Lyng til Norge på ferietur for å fiske laks.

Politiet mente Soria ga Bjørn Lyng gjenytelser gjennom å påvirke avgjørelser om tillatelse til utbygging av ferieanlegget Anfi Tauro på Gran Canaria i kraft av sin politiske stilling.

Saken var to ganger oppe i retten i 2009, men anklagene mot Soria førte ikke frem.

Canarias Ahora hevder imidlertid at Soria løy for dommeren.

Den juridiske prosessen bidro til at utbyggingen av Anfi Tauro ble forsinket. Først i 2010 var det endelig avklart i rettssystemet.

Turbulens rundt vindkraft

I 2008 ble Soria knyttet til en sak der folk i hans omgangskrets ble dømt for korrupsjon knyttet til vindkraft i Arinaga på Gran Canaria, og i 2009 beskyldte en journalist ham for korrupsjon og forfalskning.

Heller ikke disse anklagene førte frem.

Canarias Ahora skriver i dagens artikkel at Soria er en uforbederlig løgner som også har løyet om betaling av en husleie i en gammel sak.

Nå peker de på at han har løyet når han har sagt at beslutningen om endrede vilkår for fornybar energi i Spania for tre år siden, som har påført fornybarindustrien store tap, er basert på et teknisk og økonomisk grunnlag.

To rapporter som var bestilt om dette fra rådgivende selskap ble imidlertid angivelig ikke benyttet som beslutningsgrunnlag – det ene selskapet skal til og med ha nektet å lage en rapport på de vilkårene som Soria stilte.

"Løgnenes prins"

Etter dette hevder Canarias Ahora at Soria har overtatt posisjonen som "løgnenes prins" i Spania etter jesuitten Jerónimo Román de la Higuera fra Toledo, som er kalt historiens største løgner i Spania av magasinet Jot Down.

Sorias politiske karriere

José Manuel Soria er fra Gran Canaria og er utdannet markedsøkonom. Han er formann i høyrepartiet Partido Popular på Kanariøyene, og sittende industri-, energi- og turismeminister i den spanske regjeringen.

Soria har vært ordfører i Las Palmas fra 1995 til 2003, president for Gran Canarias øyråd fra 2003 til 2007 og visepresident for Kanariøyenes regjering fra 2007 til 2010.

Tags