Svensk kvinne risikerer 11 års fengsel på Gran Canaria for menneskesmugling

En 49 år gammel kvinne fra Sverige er tiltalt for å ha ledet elleve syriske personer som kom med fly fra Mauritania til Gran Canaria utrustet med falske, tyrkiske pass i fjor.

Syrerne og den tiltalte svenske kvinnen skal ha landet på Gran Canaria på vei til Europa, ifølge tiltalen. Foto: Hugo Ryvik

Aktor krever elleve års fengsel for kvinnen i strafferettsaken, som nå er i gang i domstolen i Las Palmas, skriver nyhetsbyrået Efe.

Nekter skyld

Kvinnen benektet i retten i dag at hun har assistert syrerne, og forklarte at hun hadde reist på ferie fra Gran Canaria til Mauritania i fire-fem dager før hun returnerte til Gran Canaria.

Kvinnen skal ha innrømmet at hun kom med samme fly som syrerne.

10 000-12000 dollar

Aktor hevder at hun reiste til Maurtiania for å hente de elleve syrerne, deriblant to barn, og at disse hadde betalt 10 000 -12 000 dollar for å reise fra Tyrkia via Mauritania, Gran Canaria og Madrid til Tyskland og Sverige.

På flyplassen ble det avdekket at de reiste med falske pass. Politiet ble mistenksomme da de oppdaget at syrerne hadde lite bagasje og at hver av dem hadde med seg små, ganske like pengebeløp på reisen, 200-300 dollar hver.

Aktor hevder at de hadde fått pengene av den tiltalte, noe hun også benekter.

Innrømmelse

Ifølge politiet skal en av syrerne ha innrømmet gruppens egentlige nasjonalitet i avhør, og at målet var å reise til Europa, noe de hadde betalt det nevnte beløpet for.

Dessuten at de hadde bodd på samme hotell som den tiltale i Mauritania i fire-fem dager.

Et politivitne forklarte i retten at den tiltalte hadde meldt seg frivillig som tolk da hun så at syrerne fikk problemer i passkontrollen.

To personer etterlyst

Tiltaltes bror, som stammer fra Tyrkia og har svensk statsborgerskap, er også mistenkt for å være en del av menneskesmuglerligaen. En europeisk arrestordre er utstedt på mannen. En tredje mann som har tilknytning til tiltalte er også etterlyst.

To personer til, som ennå ikke er identifisert, er mistenkt for å høre til ligaen.

Rettsaken fortsetter i januar.

Tags