Russisk bande tatt for hvitvasking av penger på Kanariøyene og i Frankrike

Politiet har arrestert seks personer i en aksjon mot det de hevder er en kriminell, russisk organisasjon med base på Tenerife på mistanke om hvitvasking av 18 millioner euro.

Fra politiaksjonen mot hvitvasking. Foto: Guardia Civil

14 millioner euro skal ha blitt hvitvasket i Spania og fire millioner i Frankrike.

Den antatte gjenglederen, en russisk statsborger som slo seg ned sør på Tenerife i 2001, er blant de arresterte, skriver Guardia Civil i en pressemelding. Han skal også være mistenkt i sitt hjemland for å være involvert i korrupsjon og smugling i Øst-Russland i 2006.

Politioperasjonen har fått navnet Dromediario, og etterforskningen startet allerede i desember 2015. Guardia Civil har samarbeidet med Europol i etterforskningen.

Mange beslag

13 ransakelser er gjennomført i boliger, et advokatselskap, hos flere firma og i en bank i Arona på Tenerife, San Cugat del Valles i Barcelona og Paris i Frankrike, samt i en seilbåt som ligger i Puerto Colón på Tenerife.

Over 100.000 euro i kontanter, seks kjøretøy, diverse datautstyr og mobiltelefoner og dokumentasjon er beslaglagt. Verdier i form av 16 eiendommer og flere bankkontoer er sperret.

Politiet skal ha avdekket at ti skallselskap var opprettet i skatteparadiser i blant annet Panama hvor det var en stor gjennomstrømning av kapital.

Penger skal ha blitt vasket gjennom investering i luksuseiendommer på Tenerife, i provinsen Barcelona og i Frankrike, ​​og i båter og luksusbiler.

Den antatte gjenglederen råder angivelig over flere selskaper og eiendommer i Russland også, ifølge politiet.

Advokat og bankdirektør involvert

En italiensk-argentinsk advokat som driver et advokatselskap i Playa de las Américas skal ha vært involvert i etablering av forretningsnettverket.

Finansielle transaksjoner skal for en stor del ha blitt utført av direktøren i en bank i Arona, som skal ha omgått mekanismer for å avsløre hvitvasking av penger.

Hold deg oppdatert!