Pengesmuglere hentet én million euro på Gran Canaria

Fire libanesere som ble pågrepet på Gran Canaria i slutten av januar i forsøket på å smugle ut én million euro, skal ha hentet pengene på Gran Canaria.

Pengesmuglerne ble pågrepet på Gran Canarias flyplass 29. januar. Foto: Hugo Ryvik

Politiets teori er at pengene kommer fra narkotikahandel, og at de skulle hvitvaskes.

Det er også ting som tyder på at de skulle gå til jihadistgruppen Den islamske stat (IS), skriver den spanske avisa La Provincia.

Reisemålet kan ha vært Libanon

De mistenkte skulle reise fra Gran Canaria til Tyrkia via Lisboa i Portugal, men politiet mistenker at de skulle videre til Libanon.

Pengene hadde de med seg i pakker i hver sin koffert kofferter, hver med 250 000 euro. De var pakket inn i klær som ikke passer noen av de anholdte.

Ankom 28. januar

Den ene smugleren ankom Gran Canaria 28. januar, og overnattet på et hotell sammen med tre landsmenn. Alle skulle reise videre med samme fly til Lisboa neste dag.

Sikkerhetspersonell gjorde pågripelsen på flyplassen på avreisedagen. De fire mistenkte ble fremstilt for domstolene i Telde på Gran Canaria 31. januar, og sitter nå i varetektsfengsel på øya.

Alle fire skal ha nektet å svare på spørsmål fra politi og dommer.

Sannsynlig at pengene skulle til IS

Fra politiets hovedkvarter på Gran Canaria, er det kommet en uttalelse om at det ikke er noen indikasjoner om at pengene skulle til IS.

Andre kilder i politiet som La Provincia har vært i kontakt med, skal ha uttalt at finansiering av jihadistgruppen er det mest sannsynlige formålet med pengene.

Dette baserer de angivelig på nasjonaliteten til smuglerne og at endestasjonen for pengene var en arabisk stat.

Politiet har imidlertid foreløpig ikke beviser for dette.