Ministermorder har bopel på Gran Canaria

Det nasjonale politiet i Spania arresterte i går storforbryterne Luka Bojovic og hans løytnant Vladimir Milisavljevic, som har bopel i Las Palmas.

Vladimir Milisavljevic bor angivelig i Las Palmas. Han ble i 2007 dømt til 35 år i fengsel for drap på den serbiske ministeren i 2003, men har vært på frifot fra drapet skjedde frem til han ble arrestert i Valencia i går. Foto: Policia Nacional

Bojovic og Milisavljevic og et tredje medlem av Bojovics gjeng, Sinisa Petric, alias “Baku”, ble arrestert i Valencia i går ettermiddag, melder politiet på sine nettsider.

Milisavljevic hadde nettopp ankommet byen fra sitt bosted i Las Palmas da arrestasjonen skjedde.

Sammen med Bojovic er han blant annet anklaget for å stå bak drapet på den serbiske ministeren Zoran Djinjij i 2003.

Bojovic kan ha vært en av hjernene bak drapet, mens Milisavljevic var en av drapsmennene, ifølge El Mundo.

Milisavljević  oppholdt seg ifølge VG Nett i lange perioder i Oslo i 2001-2003, hvor han var mistenkt for å stå bak omfattende bordellvirksomhet.

Politiet skal ha jaktet på ham i Oslo etter drapet på Zoran Djinjij.

Ledet Arkans Tigere

Bojovic skal ha vært en av lederne i den paramilitære gruppen Arkans Tigere, som er kjent for sine grusomheter under Balkan-krigen.

Han er nå leder av den serbiske mafiaklanen Zemun, en videreføring av Arkans Tigere.

39 år gamle Bojovic er en av Europas mest etterlyste forbrytere. Han står overfor over 20 tiltaler for drap i Serbia, Holland, Spania og USA.

I tillegg er han etterlyst for flere ran, trafficking, narkotikakriminalitet, brudd på våpenlover, prostitusjonsvirksomhet og hvitvasking av penger.

Petric er antatt å være en av Bojovics leiemordere. Han var på rømmen fra et fengsel i Serbia, og skal tiltales for drap på en medfange.

20 måneders etterforskning

Operasjonen som ledet frem til arrestasjonen i går startet for over 20 måneder siden i et samarbeid mellom spanske, nederlandske og serbiske myndigheter.

Den første informasjonen om Bojovic, hans kone, barn og mor ble hentet inn i Las Palmas og Alicante.

Etterforskerne opprettholdt en tett overvåking av Bojovics løytnant Milisavljevic, og fulgte hans reise fra Las Palmas til Madrid, så Valencia, hvor han angivelig skulle ha et møte om ettermiddagen med de to andre medlemmene i Zemun-klanen i en restaurant i sentrum.

Politiet slo til etter at alle tre var samlet i restauranten.

12 ble dømt

Zoran Djindjic ble skutt på parkeringsplass vedr regjeringskontorene i Beograd i mars 2003.

En rekke personer ble tiltalt for drapet, men flere var på frifot, og ble tiltalt i sitt fravær.

27. mai 2007 fant spesialdomstolen for organisert kriminalitet i Beograd disse mennene skyldige i drapet:

Aleksandar Simović, Milorad Ulemek, Zvezdan Jovanović, Dejan Milenković, Vladimir Milisavljević Budala, Sretko Kalinić, Ninoslav Konstantinović, Milan Jurišić, Dušan Krsmanović, Željko Tojaga, Saša Pejaković og Branislav Bezarević.

To andre mistenkte, Dušan Spasojević og Mile Luković, ble skutt og drept av politiet under et arrestasjonsforsøk i mars 2003.  

5 av de dømte, deriblant Vladimir Milisavljević, var på frifot da rettsaken ble holdt, og ble dømt i sitt fravær. Bojovic er foreløpig ikke dømt for ministerdrapet.