Medlemmer av Pink Panthers-banden pågrepet på Kanariøyene

Politiet har pågrepet to kanariske medlemmer av den internasjonale Pink Panthers-banden, og gjenfunnet stjålne gjenstander for over en million euro.

Pink Panters fremgangsmåte er at de stormer maskerte og bevæpnede inn i gullsmedbutikker, rasker med seg verdisaker, og forsvinner i løpet av 90 sekunder. Bildet er fra en tidligere arrestasjon av et Pink Panthers-medlem på Kanariøyene. Foto: Policia Nacional

Gjenstandene er angivelig primært dyre arbåndsur fra Rolex og Breitling som stammer fra et væpnet ran i en smykkebutikk i Morro Jable på Fuerteventura.

Pressekonferanse i morgen

Politiet gir i dag beskjed om at en pressekonferanse ledet av Maria del Carmen Hernandez Bento, den spanske regjeringens representant på Kanariøyene, vil bli holdt i Guardia Civils hovedkvarter i Las Palmas på Gran Canaria på torsdag.

Der skal det legges fram mer informasjon om arrestasjonene og operasjonen som førte fra til disse, kalt «Operación Jefazo». Jefazo betyr store sjef.

Sjokkran

Pink Panter-banden har spesialisert seg på voldsomme sjokkran der de har stjålet kostbare smykker, juveler og armbåndsur, og har slått til en rekke steder i Europa og i Dubai og Tokyo.

Interpol har et eget Pink Panthers-prosjekt gående.

Ingen personer har blitt skadet ranene, som er planlagt i detalj og som regel blir ranene er gjennomført i løpet av 90 sekunder. Tyvene etterlater sjeldent spor.

Startet for 16 år siden

Ransbølgen startet i 1999. Hittil skal banden ha stjålet varer til en verdi av over 2,7 milliarder kroner.

Banden skal ha sitt utspring i Serbia. Under flere av ranene har tyvene ikledd seg i rosa plagg.

Stjal diamant

Pink Panthers-navnet fikk de etter at de stjal en diamantring til seks millioner kroner fra en britisk gullsmed i 2003. Diamanten ble gjemt på samme måte som i en spillefilm om den rosa panteren, i en boks med fuktighetskrem.

En dokumentarfilm om banden, «Smash & Grab», kom ut i 2013. Se et tv-innslag om ligaen på 60 Minutes (You Tube).