Mange korrupsjonsskandaler på Lanzarote

Over 200 personer er tiltalt på kanariøya Lanzarote, deriblant 11 ordførere og tidligere ordførere for øyas sju kommuner, i et dusin korrupsjonssaker.

90 prosent av inntektene kommer fra turisme på ferieparadiset Lanzarote, som virker å være gjennomkorrupt. Ill: Nasa

Avisa El Pais har i dag et bredt oppslag om korrupsjonsskandalene som ryster ferieparadiset Lanzarote, som kun har 141 000 innbyggere.

Hvitvasking, smøring, illegale hoteller, ulovlige byggetillatelser, underslag av offentlige midler og forfalskning av offentlige dokumenter er noen av de mange tiltalepunktene i sakene.

El Pais lister opp de største pågående sakene:

Unión

Startet i 2008 med et forsøk på bestikkelse av direktøren for øyrådet. Ett dusin tiltalte.

Yate

Dusinvis med illegale lisenser i Yaiza ble gitt mot bestikkelser. En tidligere ordfører og deler av hans familie samt flere politikere og kommunalt ansatte er tiltalt.

Jable

EU-etterforskning der selskaper skal ha betalt kommisjon til politikere i Arrecife by, hovedstaden på Lanzarote, mot å få kontrakter på avfallsinnsamling og andre tjenester.

Montecarlo

Bestikkelser for tildeling av tjenester til kommunene San Bartolomé, La Oliva og Arrecife til flere selskap med samme eier. Underslag av offentlige midler, hvitvasking og forfalskning av offentlige dokumenter.

Stratus

Vinselskapet Stratus skal ha gitt feil informasjon om størrelse og plassering da de bygde et av Europas mest moderne vinhus. 18 tiltalte.