Kanariøyene topper statistikken for partnerdrap

Seks kvinner har angivelig blitt drept av livspartnere og ekspartnere på Kanriøyene i år. Det er flere enn i noen andre regioner i Spania.

Foto: Pixabay

Nummer to på den dystre statistikken er Madrid, hvor det bor tre ganger så mange mennesker, med fire drap.

På Kanariøyene ble et barn også offer sammen med sin mor i en av drapssakene, skriver avisen Canarias 7.

Dette er drapssakene:

1. januar: Den paraguayanske kvinnen Romina Celeste Núñez forsvant på nyttårsaften i Costa Teguise (Lanzarote). Ektemannen ble to uker senere arrestert og siktet for drapet.

Han nekter for å ha begått det. Hans forklaring er at han fant kvinnen død, og at han bare ble kvitt liket ved å brenne det og kaste det i sjøen.

16. januar: En kvinne, María Soledad, finnes død i La Laguna (Tenerife) i det som virker som en ulykke: Hun satt inne i en utbrent bil som lå i en ravine.

Kvinnens ekspartner ble arrestert i april, etter at politiet fant tegn på at han hadde brent bilen. Han er siktet for drap

3. februar: En 60 år gammel kvinne, Rosa María, ble angivelig drept av sin partner i et hus i nærheten av Ofra, i Santa Cruz de Tenerife.

11. april: En svensk statsborger drepte angivelig sin partner Maria, 42, av samme nasjonalitet, i en leilighet i Puerto Rico (Gran Canaria).

Denne saken er den siste som er bekreftet i statistikken fra regjeringens delegasjon mot kjønnsbasert vold, som kom på mandag. I tillegg har disse drapene skjedd:

24. april: En tysk statsborger drepte angivelig sin kone, Silvia, 39, og hennes 10 år gamle sønn i en hule i Adeje (Tenerife).

Drapene ble oppdaget da parets andre sønn, en fem år gammel gutt, klarte å flykte og fortalte hva som skjedde til en som bor i området.

30. mai: En 39 år gammel colombiansk kvinne, Lilium, dør i sitt hjem i Cruce de Arinaga (Gran Canaria), angivelig skutt av sin partner, en 47 år gammel spansk statsborger som etterpå begår selvmord med samme haglgevær.

Ingen av de påståtte gjerningsmennene til disse forbrytelsene har ennå blitt dømt.

Verken domstolenes generaldirektorat (CGPJ) eller Statens institutt for statistikk (INE) har offentliggjort data om ofre for kjønnsbasert vold i Spania i 2019.

Dette er noen av hovedtallene på Kanariøyene for 2018:

- 1671 kvinner mottok beskyttelsesforanstaltninger for kjønnsrelatert vold 24,8 prosent mer enn i 2018 (INE). Økningen av kvinner med beskyttelsesforanstaltninger på øyene tredobler det som ble observert på nasjonalt nivå (+ 7,9%).

- 8466 kvinner rapporterte å ha bli utsatt for kjønnsrelatert vold i fjor, 4,6% mindre enn i 2017. Av disse var 1660 utlendinger (CGPJ).

- 1,7 av hver tusen kvinner over 14 år ble utsatt for kjønnsbasert vold og har mottatt beskyttelsesforanstaltninger (INE). Antall anmeldelser i 2018 viser en total rate av ofre på 7,8 kvinner per 1000 (CGPJ)

- 867 kvinner nektet å vitne i 2018 mot partner eller ekspartner. Dette er nesten en av ti, i forhold til totalt antall klager i 2018 (CGPJ).

- 1326 ordrer om beskyttelse ble utstedt av dommerne på Kanariøyene til fordel for ofre for kjønnsbasert vold i fjor, 0,8% mindre. 827 ble nektet, 12,5% mer.

- 2537 menn ble stilt fir retten for kjønnsbasert vold på Kanariøyene i 2018, 7,0% mer. Av disse ble 2240 dømt; det er ni av ti. 1753 var spanske og 487var utlendinger (CGPJ).

- 21 mindreårige ble ilagt korrigerende tiltak i 2018 etter å ha blitt dømt for kjønnsbasert vold, 4,5% mindre (CGPJ).

- 7842 straffesaker for forbrytelser av kjønnsvold ble igangsatt i 2018, 5,5% mindre (CGPJ).