Varmebølger blir et av Kanariøyenes største problemer i fremtiden

Kanariøyene er nå inne i sommerens fjerde varmebølge. Varmebølger har blitt mer vanlig og vil bli et av Kanariøyenes største problemer, hevder direktøren for værobservatoriet i Izaña på Tenerife, Emilio Cuevas.

Det gjelder å stålsette seg mot varmebølger hvis man skal tilbringe tid på Kanariøyene om sommeren i årene fremover. Foto: Pixabay

I et intervju i avisen Diario de Avisos kommer Cuevas inn på varmebølger, effekten av klimaendringer, nyoppdagede årsaker til at det kommer sandstøv fra Sahara (calima) inn over Kanariøyene, fremtidig nedbørssvikt og flere andre værrelaterte saker.

To grader varmere

Værmodellene viser at det vil bli en vesentlig temperaturøkning på Kanariøyene, over to grader de neste 100 årene hvis det ikke gjøres noe med saken, sier Cuevas i intervjuet.

Varmebølgene vil komme hyppigere, vare lengre og bli mer intense i årene fremover.

Nedbøren reduseres med en firedel

Det vil dessuten bli 25 prosent mindre nedbør, viser han til. Mindre nedbør betyr at vannreservoarene vil bli tommere og det må brukes mer penger på avsalting av sjøvann.

Cuevas understreker at endringene allerede er i gang.

Varmere vær er ikke bare en utfordring for landbruk, folkehelse, vannforbruk og brannfare. Det betyr også at strømforbruket vil gå opp på grunn av økt behov for kjøling. Dessuten vil det biologiske mangfoldet påvirkes. Noen arter vil forflytte seg og endringer vil skje i naturen, sier direktøren.

Høy nattetemperatur

Den geografiske nærheten til Afrika er bare en av årsakene til varmebølgene på Kanariøyene, ifølge Cuevas. Lange perioder med varmt vær kan også komme av at det er vindstille og høy temperatur i havet, slik at det ikke blåser kjølende vind inn over landområdene.

På Kanariøyene er maksimumstemperaturen på dagtid om sommeren noe lavere enn på fastlandet, det vil si 32-33 grader normalt, men minimumstemperaturen ligger høyere enn på fastlandet, det vil si 26-27 grader.

Økt hyppighet av perioder med tropiske netter, nattetemperatur over 20 grader, er også registrert av det meteorologiske observatoriet på Izaña. Minimumstemperaturen stiger, men det gjør den over hele verden, ikke bare på Kanariøyene, understreker Cuevas i artikkelen.

Havet er én grad varmere

Årsaken er at havet blir varmere, hevder han. Døgnets laveste temperatur er rett før soloppgang, og hvis havet er varmere, vil minimumstemperaturen være lavere.

Havet som omgir Kanariøyene har blitt én grad varmere i løpet av noen få dekader, påpeker Cuevas.

Hvis oppvarmingen av havet fortsetter, kan det også bli flere tropiske stormer på Kanariøyene fordi disse fores av varmt vann og vanndamp. Slike stormer er i dag er uvanlig på Kanariøyene.

Sterk økning av drivhusgasser

Cuevas er ikke i tvil om at klimaforandringen er i gang. Han viser til at observatoriet har målt drivhusgasser i atmosfæren siden 1984, og at det har vært en enorm økning:

For 33 år siden ble det målt 1,8 milliondeler drivhusgasser per år, og nå er det oppe i 2,3 milliondeler.

Han er imidlertid sikker på at Kanariøyene ikke vil påvirkes nevneverdig av at havnivået stiger, i og med at det er brådypt og dypt hav rundt øyene.

Svært ren luft

Værobservatoriet måler også luftforurensing, deriblant svevestøv.

Cuevas hevder at luften på Kanariøyene er svært ren i global sammenheng, og har blitt mye renere på Tenerife etter at et oljeraffineri på øya stoppet produksjonen.

Vet nå hvorfor det blir calima

Værfenomenet calima, som er svevestøv i form av sand som blåser inn fra Sahara, er for mange en stor plage på Kanariøyene, særlig for mennesker med luftveisproblemer. De siste 30 årene har det vært en økning i hyppighet og varighet.

Cuevas forteller at det er gjennomført en stor, vitenskapelig studie for å forstå bedre hvorfor støv fra Sahara spres utover Atlanterhavet og Middelhavet, og at forskerne nå tror at vet hva som er årsaken. Resultatene fra studien er imidlertid ikke publisert ennå.

Cuevas letter litt på sløret og forteller at støvspredningen har en pulserende natur. Det vil si at det ikke skjer kontinuerlig, men i korte utbrudd.

Utbruddene kommer i bølger som ligger tolv kilometer opp i luften, svært nær stratosfæren. Det er der bølgene blir generert. De forplanter seg i stor skala og til lave nivåer, og produserer de nevnte pulsene.

Det er angivelig en rekke meteorologiske fenomener rundt Nord-Sahara som gjør det mulig å modulere produksjonen av støv og transportere støvet.

Varmebølge ut uken

Den pågående varmebølgen med calima på Kanariøyene ser ut til å vare til lørdag, ifølge værmeldingen fra Aemet.

Fra i dag til torsdag 24. august er det oransje temperaturvarsel på Gran Canaria og gult varsel på de andre Kanariøyene fra Aemet. Varselet strekker seg tre dager fremover, og det kan bli oransje og gult fredag og lørdag også.

I går var 38,8 grader i Las Tirajanas sør på Gran Canaria den høyeste temperaturen som ble registrert på Kanariøyene av Aemet. Samme sted var det 38,2 grader klokken 12 i dag.

Tags