ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 23. AUGUST 2011
Foto: Nasa

Kanariøyene rammes av 127 jordskjelv årlig

Jordskjelv forekommer hyppig på Kanariøyene. Heldigvis er de fleste så små at folk ikke merker noe.

ANNONSE

22. august i år ble Gran Canaria rammet av et av de største jordskjelv på øya i moderne tid. Det ble målt til 3,4 på Richters skala. Episentret lå fem kilometer utenfor kysten av Playa del Inglés, 30 kilometer dypt.

Skjelvet kunne kjennes i blant annet Arinaga, Agüimes, Carrizal, Ingenio, Mogán, San Bartolomé, Santa Lucía de Tirajana, Artenara Agaete, Tasartico og Las Palmas, men ingen skader skjedde på folk eller bygninger. Skjelvet opplevdes som to skjelv, cirka 30 sekunder lange, og et kraftig smell.

Selv om skjelvet var stort til å være på Kanariøyene, er det slett ikke uvanlig med jordskjelv her. Mellom 1. januar 2001 og 1. juli 2011 har det vært 1278 jordskjelv på Kanariøyene, ifølge det nasjonale spanske geografiske institutt (Instituto Geográfico Nacional). De fleste har hatt en styrke på mellom 1 og 1,5 grader på Richters skala. Ubetydelige skjelv, med andre ord.

Først når skjelvene kommer opp i styrke 3 eller mer merker folk noe særlig til dem, men så kraftige skjelv er svært sjelden på øyene, skriver laprovincia.es. Det største skjelvet hittil kom 1. mai 1989 på Tenerife, og hadde en styrke på 5,3. Episentret lå i havet 15 kilometer utenfor Güimar. Ingen skader oppsto på folk eller bygninger.

5. februar 2010 kom det et skjelv på 4,1, igjen på Tenerife. Gran Canaria opplevde 28.oktober 2003 et jordskjelv med en styrke på 3. Ikke rare greiene, med andre ord, men det oppsto til en forandring på land i stedet for til havs, så ristet godt i byer og steder sentralt og nord på øya. Episentret lå fem kilometer sørøst for Vega de San Mateo. Ingen skader oppsto denne gangen heller.

24. februar 2005 kom det et skjelv på 2,7 mellom Gran Canaria og Tenerife. 5. februar 2010 var rystelsene fra et skjelv oppe i 4 i Agaete og Gáldar nord på Gran Canaria.

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER