Nervøst på El Hierro i dag

Nervene er i helspenn hos befolkningen på kanariøya El Hierro etter at de i løpet av 13 timer har kunnet kjenne tre jordskjelv på kroppen.

Slik ser det ut i havet sør for La Restinga. Foreløpig er det bekreftet at det fins tre vulkanåpninger langs en linje nede i havet. Foto: Gobernio de Canarias

Nord på El Hierro er det jordskjelv som skaker opp befolkningen mest.

I sør er det vulkanutbrudd som blir stadig kraftigere og kommer nærmere kysten som gir grunn til økende uro.

Flekkene på havoverflaten er større, boblingen er mer intens, og lavabitene som kommer til overflaten større, med en vekt på opptil 5 kilo.

Det som skjer i nord og sør har begge steder å gjøre med den samme vulkanske aktiviteten.

50 millioner kubikkmeter magma er i bevegelse nede i bakken, og leter etter steder å presse seg ut.

I morgentimene den 5. november kom det to nye skjelv som kunne kjennes på kroppen.

Et på 3.5 grader klokken 9.05, og et på 3.9 grader klokken 9.44 med episentre nordvest for La Frontera, svært nær kysten.

Familier evakuert

Elleve familier med 31 mennesker i Los Gusmones på El Hierro er evakuert etter at det hittil kraftigste jordskjelvet i øyas historie slo til klokken 20.36 lokal tid den 4. november.

Skjelvet kunne både kjennes over hele El Hierro og på tre andre kanariøyer: i Santiago del Telde på Tenerife, i Arafo på La Gomera, og i Santa Cruz de La Palma.

Skjelvet i går kveld ga et utslag på 4,4 grader på Richters skala, og forårsaket ras i Sabinosa, og i Valle de El Golfo, nær Guinea.

Rystelsene skapte også tilløp til panikk blant deltakerne på et valgmøte med kandidater fra det politiske partiet Coalición Canaria i Valverde helt nord på El Hierro, skriver Canarias7.es.

Episentret lå på 21 kilometers dyp i havet vest for byen La Frontera, som ligger nord på El Hierro.

Et skjelv på 4,4 inntraff også 2. november, men det som kom i går kveld ga mye sterkere rystelser på øya.

Tunnel stengt i dag

Roquillos-tunnelen, som ligger på hovedveien mellom La Frontera og Valverde, ble stengt i natt, åpnet igjen klokken 7.30, og igjen stengt klokken 12.10 på grunn av rasfare i forbindelse med jordskjelvene.

I tillegg stenges fem veier på El Hierro på grunn av rasfare. Dette ble opplyst på et møte i dag i komiteen for sivil beskyttelse og vulkansk risiko, Pevolca.

CO2-utslippene fra El Hierro er nå tre ganger høyere enn normalt.