Ruster opp til oljekrig
Den kanariske regjeringen innleder samarbeider med Greenpeace, Fuerteventuras president sender klagebrev til Spanias president, og Kanariøyenes president sier at kampen så vidt har begynt.
Paulino Rivero, Kanariøyenes president, deltok i et møte med Greenpeace i Santa Cruz de Tenerife i dag om oljeutvinning utenfor Fuerteventura og Lanzarote.
I møtet ble de enige om synergier i et felles mål om å paralysere oljeselskapet Repsols tillatelse til å lete etter olje i området, som ble gitt av ministerrådet i Spania 16. mars.
Seierssikker
– Kampen har så vidt begynt. Den vil bli hard og vanskelig, men jeg er sikker på at vi skal klare å stoppe letingen etter olje, sa Rivero til pressen.
Han understreker at Kanariøyene har valgt en langsiktig økonomisk modell som baserer seg på potensialet som ligger i det biologiske mangfoldet på øyene, noe som vil fremme turismen og gjøre den mer konkurransedyktig.
Oljeutvinning er kortsiktig og ikke kompatibel med den modellen, sier han.
Ødelegger arbeidsplasser
Han argumenterer med at man må spørre seg hvor mange arbeidsplasser som blir ødelagt av oljeutvinning, ikke hvor mange som blir skapt.
Rivero viser også til den miljømessige risikoen. Bare langs den spanske kysten i Middelhavet har det vært 18 oljeutslipp (i Tarragona) de siste årene fra oljebrønnene, sier han.
Dessuten har vi friskt i minne hva som skjedde på fredag i Rio de Janeiro, der det er et utslipp som dekker 370 kvadratkilometer, og utslippene i Mexico-Gulfen.
Dårlige sikkerhetsventiler
Greenpeace skal legge frem forslag og alternativ til oljeutvinning for organisasjoner og politiske partier på Kanariøyene de nærmeste dagene.
Analyser om farene ved å bore på dypt vann er beskrevet i et dossier med navn “Kanariøyene: En ny Mexico-Gulf? Statsråd Sorias teknologisk eksperiment utgjør en overhengende fare og er uforsvarlig”.
I området hvor oljen befinner seg utenfor Kanariøyene er det svært dypt. Ifølge Carlos Bravo, koordinator for klima og energi i Greenpeace, har dagens sikkerhetsventiler (BOP) alvorlige konstruksjonsfeil som gjør dem uegnet for bruk på dypt vann.
National Academy of Engineering i USA og U.S. National Research Council, med flere, anbefaler derfor å unngå boring på store dyp fordi sikkerhetsventilene ikke er til å stole på hvis det skjer et utilsiktet utslipp, hevder Greenpeace.
Miljøfarlig sikkerhetskultur
Miljøorganisasjonen peker også på den dårlige sikkerhetskulturen Repsol har vist for operasjoner selskapet driver i Spania.
Greenpeace påstår at det er et regime som fremmer sanksjoner i tilfelle utslipp foran investeringer i sikkerhetstiltak.
Ber om stopp
President i Fuerteventuras øyråd, Mario Cabrera, har i dag skrevet et brev til statsminister Spanias statsminister Marion Rajoy der han ber om at tillatelsen til oljeleting ikke skal offentliggjøres i den offisielle bulletinen.
– Stopp dette nå, så kan dere unngå en rettslig tvist, skriver han i brevet ifølge ACN Press.