Oljeutvinning på Kanariøyene kan gi 30 milliarder i året
Beregninger viser at oljeutvinning utenfor Fuerteventura og Lanzarote kan gi over 4 milliarder euro (cirka 30 milliarder norske kroner) i årlige inntekter.
Beregningene er gjort av det spanske departementet for industri, energi og turisme, og er basert på erfaringer fra tilsvarende prosjekter i USA, skriver Laopinion.es.
Departementet ønsker gjennom et kongelig dekret å gi oljeselskapet Repsol tillatelse til å lete etter olje i havområdet mellom de to Kanariøyene og Marokko, noe som har skapt en storm av protester på Kanariøyene.
Skaper stor rikdom
Departementet hevder at oljeutvinningen vil resultere i en “umiddelbar generering av rikdom”.
Denne rikdommen skal komme både fra den økonomiske aktiviteten som skapes, og gjennom direkte og indirekte skatter som også kommer Kanariøyene til gode via det økonomiske og fiskale regimet (REF), eller gjennom utvikling av lokalt næringsliv.
I tillegg kommer direkte og indirekte arbeidsplasser knyttet til oljeselskapet Repsols plattformer.
Gevinst for mange
Ifølge beregningene kan verkstedindustrien tjene cirka 39 millioner euro i året. Byggeindustrien kan få inn 1050 millioner euro, og prosessindustri kan tjene 49 millioner euro hvert år.
Videre kan engroshandelen få inn 711 millioner, detaljhandelen kan tjene 290 millioner, og transport og logistikkselskap kan tjene 96 millioner euro.
Innvirkningen på sektorene utdanning, helse, underholdning og rekreasjoner også tatt med i beregningene. Pengeverdien av dette er beregnet til 230 millioner euro i året.
Ikke fornøyd
Kanariøyenes regjering synes imidlertid ikke disse beregningene rettferdiggjør at øygruppens hovedindustri, turismen, settes i fare, og at livet i kyst- og havområder trues av miljøfarlige utslipp.
President Paulino Rivero fremmet i dag Kanariøyenes sak for Antonio Brufau, styreformann i Repsol, på Tenerife.
Ifølge Brufau ønsker selskapet å gjøre prøveboringer 61 kilometer fra kysten av øyene, og han mener boringen ikke innebærer noen miljørisiko.
Prøveboringen vil foretas om cirka to år.
Hvis leteaktivitetene viser at det fins store mengder olje, vil Repsol investere nærmere 10 milliarder euro (cirka 73 milliarder kroner).
En stor del av investeringene vil skje på Kanariøyene, hevder Brufau. For hver million som investeres, skapes 3-4 arbeidsplasser, hevder han.
Oljefeltet vil ha en levetid på 20-25 år.
Fremtiden står på spill
Kanariøyene er verd mer enn all verdens olje, sa Rivero i en tale i parlamentet etter møtet med Brufal. Han pekte på spørreundersøkelser som viser at over 60 prosent av selskapene på Kanariøyene er imot tildeling av letelisens.
Rivero påstår at det er usant at oljeutvinning vil skape arbeidsplasser på øyene. I stedet er det en trussel mot bærekraftig utvikling, miljø og turisme.
Ved å løse et problem i dag gjennom oljeutvinning, setter Kanariøyenes fremtid på spill, hevder han.
Klager til EU
Øyrådet på Fuerteventura har på sin side klaget inn saken for EU, skriver Canariasahora.es. I klagen vises det til at to EU-direktiver brytes hvis lisenser til leting etter olje tildeles gjennom det kongelige dekretet slik det nå foreligger.
Det ene direktivet sier at det skal foreligge rapporter med konsekvensstudier for miljøet før en tillatelse gis, ikke etter, og slike rapporter foreligger ikke i dette tilfellet, hevder øyrådet.
I klagen refereres det også til brudd på direktiver om konservering av naturlige habitater for fauna og flora.
Åtte beskyttede naturområder ligger langs den siden av Fuerteventura og Lanzarotes kyster som vender mot oljefeltene.
Playa Calera på Fuerteventura er et av flere områder som kan ta stor skade av et eventuelt oljeutslipp. Foto: Oceana/Carlos Minguell
Argumenter for
Spania kan bli mindre avhengig av olje og gassimport
Det kan være mye penger å tjene
Marokko er allerede i ferd med å lete etter olje i samme område, og Spania bør sikre seg en del av kaka
Argumenter mot
Utvinningen vil kun være til fordel for multinasjonale oljeselskap, mens Kanariøyene blir uten gevinst og får all risiko og alle ulemper
Sårbart havområde med stort biologisk mangfold
Kortsiktig oljeutvinning kan true fremtiden for turismen, særlig med tanke på utslipp som kan ødelegge viktige turiststrender
Oljeutslipp kan ødelegge produksjonen av drikkevann fra saltvann, som Kanariøyene er svært avhengig av.
Fare for militær konflikt med Marokko over rettighetene til oljen
Fisket kan bli negativt påvirket
Kanariøyene har naturlige forutsetninger for å utvikle fornybar energi, og bør heller satse på det.