Urbeboer var offer for det første beviselige drapet på Kanariøyene

Forskere fra Universitetet i Las Palmas og Museo Canario mener å ha bevist at en mannlig urbeboer på Gran Canaria var offer for det første beviselige drapet på Kanariøyene. 

På Museo Canario i Las Palmas er det utstilt et stort antall hodeskaller, skjelletter og mumier utstilt. Foto: Museo Canario

Han skal ha blitt brutalt drept av de spanske erobrerne, skriver avisen La Opinion. 

Mange alvorlige skader

Øvre del av den 20-30 år gamle mannens skalle skal ha et dypt hakk etter et sverd.

Det fins også 13 skader på skjelettet fra skallen til bekkenet etter våpen som mest sannsynlig var sverd og kniver.

Alt tyder på at han er utsatt for et brutalt angrep fra spanjolene som kom til Gran Canaria på 1400-tallet for å erobre øya.

Hadde lite å forsvare seg med

Skadene skal være påført fra forskjellige vinkler mot kroppen, men det er ikke slått fast om de kommer fra det samme eller flere forskjellige våpen.

Han var trolig bortimot forsvarsløs i og med at urbefolkningen stort sett gikk halvnakne og ubeskyttede, eventuelt med et treskjold, og kun hadde klubber og magado, et slags tresverd, som våpen.

Var fra Agaete

Mannen skal ha bodd i Agaete nordvest på øya.

Skjelettet ble funnet mumifisert, innpakket i blader, en hule i gravstedet Los Acarreaderos.

Langdryg og svært blodig erobring

Spanjolene trodde det skulle bli en enkel sak å erobre Gran Canaria, men møtte uventet hard motstand og feilet i første forsøk.

Kronen av Castilla gikk voldsomt brutalt til verks i neste forsøk, og i 1483, etter fem års kriging, var det gjort:

Kanariernes konge i hovedsetet Galdár overga seg mot løfte om at et stort antall av urbefolkningen skulle få bo på Gran Canaria – et løfte som senere ble brutt i og med at bare et fåtall fikk bli på øya. Den andre store lederen, som nektet å overgi seg, kastet seg i døden fra Ansite-klippen i Santa Lucia.

Få overlevende

Væpnede angrep, deporteringer, slaveri, nye sykdommer og sult reduserte urbefolkningen på øya med mellom 65 og 85 prosent.

Av den mannlige befolkningen overlevde bare cirka ti prosent, viser studier, mens rundt halvparten av kvinnene klarte seg.

Antallet krigsskader som er påvist er større enn vanlig i eksempler fra kriger i middelalderen og moderne tid, både i Europa og i prosessen med å erobre amerikanske territorier, ifølge forskerne.