Sydenlegens råd om forstørret prostata

Forstørret prostata oppstår hos eldre menn, og kan føre til plager i nedre urinveier.

Forstørret prostata kan medføre hyppige toalettbesøk. foto:pixabay

Av: Kjell Vaage  redaksjonen@canariajournalen.no

FAGARTIKKEL:

Prostata er en kjertel hos mannen, som ligger under blæren og rundt første del av urinrøret.

Prostata produserer en tyntflytende væske som kommer ut med sæden ved sæduttømming.

Prostatakjertelen vokser hele livet, og forstørret prostata kommer blant annet av ubalanse i sexhormonene (østrogen/testosteron) hos eldre menn.

Utvikling av forstørret prostata går veldig langsomt, og det er individuelt hvor mye plager man har av forstørret prostata.

Forstørret prostata kommer av ubalanse i sexhormoner ved alderdom.

Prostatakjertelen vokser gradvis gjennom livet uten at det blir omtalt som forstørret prostata. Fra 50 år og oppover kan det ofte oppstå en ubalanse i sexhormonene androgen og østrogen, som kan føre til økt vekst av prostatakjertelen. Organene som ligger rundt prostatakjertelen vokser ikke på samme måte, og det kan føre til dårligere samspill organene imellom.

Forstørret prostata kan føre til lagrings- eller tømmingsproblemer av urin.

Det er to plager som kan oppstå ved forstørret prostata. Den ene er problemer med lagring av urinen i blæren. Det vil si at urinen har vanskeligheter med å komme seg fra blæren til urinrøret på grunn av at det er for trangt. Det andre er problemer med å tømme seg for urin fra blæren, og det vil si at urinrøret er så trangt at urinen har vanskeligheter med å komme seg ut. Ved problemer med å lagre urinen i blæren har man en tendens til hyppige toalettbesøk, hvor det ofte kommer lite urin. Toalettbesøk for å tisse om natten er vanlig. Når blæren fyller seg med urin kan det være smertefullt. 

Når det er problemer med å tømme blæren for urin, er det fordi urinrøret er så trangt at det er vanskelig å få urinen ut igjennom urinrøret. Det kan være vanskeligheter med å starte å urinere. Urinstrålen kan være svakere, og det må mer press/trykk til for å få ut urin. Tømming av blæren kan plutselig bli avbrutt, og det er da fare for å ikke få tømt blæren fullstendig. Etter å ha urinert kan det komme etterdrypp av urin.  

Forstørret prostata kan behandles enten med medisiner eller kirurgisk inngrep.

Behandlingen av forstørret prostata er avhengig av størrelsen på prostatakjertelen og hvor alvorlige plagene er. Ved lettere forstørret prostata, hvor plagene ikke er uttalt, er det ingen grunn til å begynne med medisiner. Det kan gjøres enkle tiltak hjemme, som å trappe ned på væskeinntak om kvelden og holde seg unna koffeinholdig drikke. Det kan hjelpe mot plagene. Det finnes flere typer medisiner mot forstørret prostata, men de brukes kun når plagene er så store at det er nødvendig med behandling. Hensikten med medisinene er å få muskulaturen rundt urinrøret til å slappe av, og samtidig prøve å redusere størrelsen på prostatakjertelen.

En forstørret prostata strammer rundt urinrøret og gjør det trangere for urinen å komme igjennom. Førstevalget av medisin mot forstørret prostata er en alfablokker, som hindrer muskulaturen i prostatakjertelen fra å stramme seg rundt urinrøret. Det fører til bedre åpning i urinrøret og at det blir lettere å tømme seg for urin. Hvis prostatakjertelen er stor i størrelse, er det mulig å kombinere alfablokker med 5-alfareduktasehemmer, som hemmer prostatavevet fra å vokse og gjøre prostatakjertelen større. 5-Alfareduktasehemmer vil gjøre en forstørret prostata mindre, og kan brukes alene hvis ikke alfablokker er nødvending. Det finnes også andre typer medisiner (5-fosfordiesterasehemmer, muskarin-reseptor antagonist) som fungerer slik som alfablokker.

Ved veldig forstørret prostata og uttalte plager kan det være nødvendig med kirurgi. Prostatakjertelen kan fjernes gjennom urinrøret. Det er en effektiv behandling av forstørret prostata og ender ofte med et godt utfall, men det foretrekkes å starte med medisiner i første omgang.  

Forstørret prostata er et vanlig problem hos eldre menn. Med riktig behandling kan plagene reduseres.

Forstørret prostata kommer som oftest hos eldre, fra 50 år og oppover. Hvis noen i nær familie har, eller har hatt, forstørret prostata øker det sjansen for at man har det selv. Det er derfor viktig å få sjekket dette hos lege, slik at det kan tas forhåndsregler. Forstørret prostata kan berøres ved undersøkelse av endetarmen. Det er da mulig å anslå omtrent hvor stor prostatakjertelen er. Lagrings- og tømmingsplager er typisk for forstørret prostata. Hvis disse plagene er tilstede tyder det på forstørret prostata. Urineringsdagbok kan være et godt hjelpemiddel for å finne ut om det er forstørret prostata.

For å anslå alvorlighetsgraden, brukes det et spørreskjema. (internasjonal prostata symptomskår). Resultatet av spørreskjemaet indikerer alvorlighetsgraden, og det gjør det mulig å legge en plan for videre behandling. Det er et viktig verktøy ved forstørret prostata. Prostatakreft kan føre til økt vekst av prostata. Det er derfor viktig å utelukke andre sykdommer før man er sikker på at det kun er en forstørret prostata. Det kan også være andre grunner til nedre urinveisplager. Hvis det ikke er tydelig at en forstørret prostata fører til plagene, utføres flere prøver og undersøkelser for å finne grunnen.

Plagene som kommer ved forstørret prostata kan gå utover livskvaliteten, men de fleste som er veldig plaget av forstørret prostata kan forvente bedring med riktig behandling. Medisinsk og kirurgisk behandling ved forstørret prostata kan gå utover funksjonen på underlivet, som vil si at det også kan gå utover sexlivet. Det er derfor viktig å ta alle utfall i betraktning før eventuell behandling. Forstørret prostata er sjelden livstruende. 

Lenker

Helsestasjoner på Gran Canaria

Dr. Kjell Vaage har i en årrekke drevet legekontor i Patalavaca-Arguineguin på Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Tags