Skrekkopplevelse for slagrammet nordmann på Gran Canaria
Møtet med det offentlige helsevesenet på Gran Canaria ble et mareritt for Egil Hofgård (64) fra Nittedal da han ble rammet av slag under en fottur i fjellet.
Egil Hofgård ble 24. januar ved 16-tiden fraktet i all hast med helikopter ned fra et fjellområde på Gran Canaria til akuttmottaket på Hospital Universitario Dr. Negrin, et offentlig sykehus i Las Palmas.
Der ble han hjerneskannet og undersøkt. Til tross for klare indikasjoner på hjerneslag, fant ikke legene noe galt, og sendte ham hjem.
Dagen etter var tilstanden forverret, og han ble akuttinnlagt på et privat sykehus. Der ble det påvist at han hadde fått hjerneslag.
Føler seg dårlig behandlet
Hofgård er rasende på behandlingen han fikk på Dr. Negrin-sykehuset.
Ved slagtilfeller er det avgjørende å komme raskt til behandling for å begrense skadene, men i dette tilfellet tikket klokka i vei uten at noen behandling ble startet.
– Hva er vitsen med å komme seg så raskt du kan til sykehus, når du blir sittende i timevis og vente på behandling, og så får du ingen behandling likevel, sier han.
Satt alene og frøs
Hofgård ble i tillegg henvist til et kaldt venterom på akuttmottaket der han ble sittende og fryse bare ikledd shorts og t-skjorte i flere timer, uten mat, drikke eller tilsyn, mens han ventet på å bli hentet av sin kone.
– At det går an, det skulle ikke vært lov å behandle pasienter på den måten, sier Runa Hofgård, kona til Egil.
Fikk ikke rede på hvor ektemannen var
Runa Hofgård slet på sin side med å få informasjon om hvor mannen hennes befant seg etter at helikopteret tok ham med seg.
Sykehuset ligger bare en times kjøretur fra Puerto Rico, der paret oppholder seg, men først ved 22-tiden klarte hun komme i kontakt med sin mann.
Ramlet om kull på fjellet
Lite ante Egil Hofgård om hvor ille dagen skulle ende da han om formiddagen den 24. januar, frisk og pigg, la ut på en av sine mange vandringer sammen med vennen Magne Holestøl i et fjellområde nordvest for Mogán på Gran Canaria.
Ved 15-tiden på ettermiddagen, etter et par timers gange, fikk turen en brå stopp på en øde sti langt oppe på fjellet. Hofgård fikk hjerneslag tre ganger etter hverandre, og den siste gangen falt han i bakken og mistet delvis taleevnen.
Det som senere skjedde på sykehuset i Las Palmas, ble et aldri så lite mareritt.
Skjønte at det var slag
Turkameraten forsto raskt at det måtte dreide seg om slag da Hofgård mistet taleevne og førlighet, og ringte 112 til nødsentralen på Kanariøyene.
– Jeg fikk forklart alvoret i situasjonen for en kvinne som snakket engelsk, men hun hadde store problemer med å forstå min beskrivelse av hvor vi befant oss, selv om jeg forklarte det veldig tydelig, sier Holestøl.
Langt til farbar vei
Et legehelikopter ble sendt ut. Cirka én time etter at Holestøl ringte nødsentralen, fant helikopeteret fram til nordmennene. De befant seg da på 1100 meters høyde, nærmere to timers gange fra nærmeste vei.
Pasienten ble heist om bord i helikopteret på en båre. Holestøl, som har vært borti slagtilfeller før, forklarte symptomene tydelig til hjelpemannen.
Flyturen tilbake til Las Palmas, tvers over øya, tar bare noen minutter.
Fikk kontaktnummer
Da helikopteret hadde lettet, brukte Holestøl nærmere to timer på å ta seg ned til et veikryss ved Tasartico der han ble hentet av sin kone.
Hun hadde i mellomtiden fått opplyst et telefonnummer av redningsmannskap som ankom via landeveien som kunne brukes for å få kontakt med sykehuset hvor Hofgård ble sendt.
Kontaktproblemer
Først da Holestøl ankom Puerto Rico ved 18.30-tiden, fikk Runa Hofgård vite hva som var skjedd med hennes mann.
– Jeg ringte nummeret som var opplyst fra hjelpemannskapet, men der ba de meg bare om å ringe politiet i Arguineguin eller å reise inn til politistasjonen.
Da hun ringte politiet, ble hun bedt om å komme til stasjonen, men da hun kom fram, viste politistasjonen seg å være stengt.
Det opprinnelige telefonnummeret ble forsøkt igjen, og denne gangen fikk hun en annen beskjed: Mannen hennes befant seg på Dr. Negrin-sykehuset i Las Palmas.
Språkproblemer
Runa Hofgård, som ikke hadde noen aning om hvor sykehuset ligger, kastet seg i en drosje og ble omsider satt av foran en av sykehusets bygninger.
Da var det gått nesten fem timer siden mannen hennes ble hentet ned fra fjellet. Problemene stoppet imidlertid ikke der.
– Jeg visste ikke hvor jeg skulle på sykehuset, og måtte spørre meg fram, men det var ingen som kunne engelsk.
Svært fortvilt
Runa gikk fra resepsjon til resepsjon og fra bygning til bygning, stadig mer fortvilt og opprørt, men ingen kunne hjelpe.
– Til slutt dukket det opp en hjelpsom kvinne som snakket engelsk og geleidet meg til Egil. Da jeg kom fram var han kald, sulten og forkommen. Han hadde nettopp fått ei seng og et pledd over seg.
På det tidspunktet hadde Egil Hofgård fått tilbake mye av taleevnen, men manglet fortsatt førlighet på den ene siden av kroppen.
Verre over natten
Ekteparet dro hjem til sin leilighet i Puerto Rico, og gikk til sengs. Da de våknet dagen etter, var Egil verre. De bestemte seg for å oppsøke et lokalt, privat legesenter i Puerto Rico.
Det første legesenteret de prøvde godtok imidlertid ikke reiseforsikringen deres. Det andre senteret gjorde en undersøkelse, og rekvirerte umiddelbart ambulansetransport og innleggelse på Clínica Roca, et privat sykehus i San Agustín sør på Gran Canaria.
Påviste hjerneslag
Legene på Clínica Roca besluttet etter innledende undersøkelser å legge Hofgård inn til observasjon og nye undersøkelser.
28. januar, fire dager etter at Hofgård falt overende på fjellet, med hjelp av magnettomografi, ble det stilt diagnosen hjerneslag. Taleevne og førlighet i høyre arm blir beskrevet som svært svekket.
– Skandaløst
– Det er en skandale at legene i Las Palmas ikke tok dette på alvor. Egil kunne risikert å ende opp i rullestol, lammet og helt uten taleevne, fordi det tok så lang tid før han fikk behandling, sier Magne Holestøl.
Han synes også at det er uhørt at engelskkunnskapene på en turistøy som Gran Canaria er så dårlige i det offentlige helsevesenet.
Fredag 30. januar blir Egil Hofgård utskrevet, og starter opptrening med fysioterapi i Puerto Rico. Hofgård har foreløpig ikke tatt stilling til om han vil klage på måten legene på Dr. Negrin-sykehuset håndterte hans tilfelle.
Hjerneslag skyldes enten blodpropp i hjernen, det vil si hjerneinfarkt, eller hjerneblødning, en blødning i hjernens blodårer.
Områder i hjernen som forsynes av disse blodårene kan dermed dø av mangel på næring og oksygen.
85 prosent av hjerneslagene skyldes hjerneinfarkt som følge av tette blodårer, enten en blodpropp som dannes på stedet eller en blodpropp som kommer fra hjertet eller pulsårene.
Hjerneslag kan gi lammelser, talevansker, synsforstyrrelser og bevisstløshet, avhengig av hvor i hjernen skaden sitter, og hvor stor skaden er.
Symptomene kan komme plutselig i løpet av sekunder, eller de kan opptre i løpet av minutter og timer.
Det er viktig å søke lege eller sykehus umiddelbart ved mistanke om hjerneslag.
Hvis en person har ett eller flere av symptomene, som ansiktslammelse, lammelse i arm eller ben, språkproblemer som ordleting eller talevansker (utydelig tale), bør det opprettes kontakt med nødsentral umiddelbart.
Mange slagpasienter blir tilnærmet helt bra etter hjerneslaget, men det er også mange som sliter med kroppslige, språklige og intellektuelle skader. I tillegg opplever mange personlighetsmessige forandringer som sinne, irritabilitet eller depresjon.
Av de som overlever hjerneslag, vil over 50 prosent få større eller mindre grad av varig funksjonsnedsettelse, og mange vil ha behov for rehabilitering og omsorg over tid
(Kilde: LHL)