Offentlige sykehus på Kanariøyene kutter ut engangsplast
De offentlige sykehusene og helsesentralene på Kanariøyene (HUC) kutter ut bruken av tallerkener og bestikk av engangsplast for matservering, som de har brukt over 719.000 enheter av per år.
Sykehusene skal ike lenger bruke engangsplast til mat for pasienter og ansatte, skriver Europa Press.
I tillegg til at det blir mindre plastavfall og mindre utslipp fra produksjon av plastproduktene, sparer sykehusene penger på innkjøp av artiklene og på avfallshåndtering etter bruk.
De blir imidlertid høyere kostnader til rengjøring av tallerkener og bestikk.
Regulerer plastbruken
Den kanariske regionsregjeringen går gjennom lovregulering fra september 2018 og anbefalinger inn for en reduksjon av engangsplast i det offentlige. Obligatorisk separering for resirkulering av plast er også innført.
Det er ventet at EU vil vedta et forbud mot de vanligste engangsplastproduktene i 2021.
Tidligere i år ble det kjent at regionsregjeringen på Balearene går inn for et forbud mot all engangsplast fra 2021.
Anbefalinger fra myndighetene
Den kanariske regjeringens anbefalingene til innbyggerne er delt inn i generelle prinsipper eller god praksis, felles for alle engangsplastprodukter, og spesifikke anbefalinger som tar sikte på å gjenvinne hver avfallstype.
Innbyggerne anbefales å kutte ut alt som ikke kan gjenbrukes, og velge gjenvinnbare eller biologisk nedbrytbare materialer som glass eller metall, og å deponere emballasjen i de respektive resirkuleringsbeholderne.
Det oppfordres særlig til å samle inn plastavfall på strender, i naturen og på fjellet. Forutsetningen for god resirkulering er å resirkulere hjemme, på jobb og på fritiden, og å involvere det største mulige antallet mennesker i dette.
Bytt ut bestikk, tallerkener og plastbeger til engangsbruk med andre resirkulerbare produkter eller bestikk og redskaper av andre materialer, anbefales det videre. Ikke bruk plastsugerør, unngå ballonger ved arrangementer, ikke bruk engangsplastposer, ikke kjøp engangsprodukter av plast hvis det er mulig å unngå dette.
Det anbefales også å unngå overpakking, å kjøpe vaskemiddelbeholdere som kan fylles på igjen, og å unngå endosekapsler med kaffe og annen drikke.
Dessuten å bruke såpe i stedet for skum eller gele for barbering, ikke bruke våtservietter, og å samle opp sigarettfilter, som inneholder ikke-nedbrytbar plast, slik at de ikke blir liggende på stranden, i naturen eller på fortau og gater.
Forbrukerne oppfordres til å legge tallerkener, bestikk, tetrabriks, innpakning og emballasje av engangsplast i egne beholdere som senere tømmes i de gule avfallsbeholderne for resirkulering. Det anbefales også at avfallet komprimeres hjemme før det kastes.
Tiltak for butikker
Tiltak som er rettet mot supermarkeder og store butikker er også innført av regionsregjeringen. Disse er delt inn i god praksis og anbefalinger for reduksjon og gjenvinning både for bedriftene og kundene for å øke bevisstheten og opplæringen, og etablere alternativer til avfallsgenerering fra engangsplastprodukter.
I et dokument for for territoriell politikk, bærekraft og sikkerhet oppfordres det til å ha nødvendige midler slik at brukere og ansatte kan foreta en riktig separasjon av avfall, med separate innsamlingsbeholdere eller forklarende plakater, og opplæring av ansvarlige for rengjøring i riktig behandling av avfall.
Det oppfordres også til å gå inn for "grønn handel" ved å be leverandører om å redusere plastemballasje og innpakning, redusere overpakking av produkter, og tilby bulkinnkjøpsprodukter eller innpakning som har lavere plastinnhold.
Supermarkeder blir bedt om ikke å tilby sine kunder ikke-biologisk nedbrytbare poser til engangsbruk, og også unngå gjenbruksposer av plast.