13 nordmenn og svensker smittet av antibiotika-resistente bakterier på Gran Canaria
Sju nordmenn og seks svensker skal ha blitt smittet av den antibiotikaresistente bakterien Klebsiella OXA-48 på sykehus på Gran Canaria, ifølge det europeiske senteret for prevensjon og kontroll av sykdommer, ECDC.
Minst ni av de smittede skal ha vært innlagt på det samme sykehuset. Smittetilfellene oppsto fra januar til april i år, ifølge en rapport datert 10. juli.
Norsk og svensk helsevesen rapporterte om at folk som oppsøkte helseklinikker i landene etter å ha vært innlagt på sykehus på Gran Canaria var infisert med bakterien.
Liten smittefare på Gran Canaria
I rapporten blir det påpekt at risikoen for at reisende skal smittes av bakterien på Gran Canaria er svært liten, men det er en høy risiko for smittespredning ved sykehusinnleggelse i pasientenes hjemland etter at de har blitt smittet på Gran Canaria hvis bakterien ikke blir oppdaget, spesielt hvis det ikke er tilstrekkelig smittekontroll og preventive tiltak.
Oppdaget i 2001
Bakterien ble oppdaget i Tyrkia i 2001, og har spredd seg rundt omkring i verden, særlig til Middelhavs-land, Nord-Afrika og Midtøsten, ifølge rapporten.
Klebsiella OXA-48 er en patogen mikroorganisme som produserer karbapenemaser, et enzym som er vanskelig å oppdage og som er motstandsdyktig mot alle typer antibiotika.
Den forårsaker sykdommer som lungebetennelse og blodforgiftning (sepsis), og kan infisere nyfødte og pasienter innlagt i intensivavdelinger, ifølge Verdens helseorganisasjon.
Tviler på at det stemmer
Helsemyndighetene på Kanariøyene og i Spania stiller seg tvilende til hvorvidt rapporten er korrekt. Spanske helseinstitusjoner støtter angivelig ikke konklusjonene, og kanariske helsemyndigheter kunngjorde i dag at saken undersøkes på en privatklinikk sør på øya.
Helsedepartementet på Kanariøyene hevder i kunngjøringen til pressen at ECDC ikke hadde alle data da rapporten ble laget, og at bare fire var smittet og syke, de andre var kun bærere av bakterien.
Han forsikrer at etterforskning ble satt i gang straks helsemyndighetene på Kanariøyene fikk beskjed om infeksjonen fra norske og svenske helsemyndigheter. Helsevesenet på Kanariøyene har hatt et strukturert system for overvåking, prevensjon og kontroll av smittsomme sykdommer siden 2012.