To styrt på Gran Canaria med samme helikoptertype som styrtet ved Bergen

Helikopteret som styrtet ved Turøy i Hordaland i dag er av samme type som to helikopter fra Gran Canaria som styrtet i 2014 og 2015.

To Super Puma helikopter likt dette fra SAR-802-skvadronen på Gran Canaria styrtet i 2014 og 2015. Sju personer mistet livet i ulykkene. Foto: Hugo Ryvik

Det var et Super Puma-helikopter av type EC225 som styrtet på vei til Bergen fra Gullfaks B-plattformen med 13 personer ombord i dag.

11 personer er funnet omkommet, ifølge hovedredningssentralen, og søk pågår etter de to siste.

Brukt av militæret på Gran Canaria

EC225 fra Eurocopter, nå Airbus Helicopters AH225, er en forlenget og videreutviklet versjon for persontransport av AS332 fra samme fabrikk, brukt av den militære redningsstyrken SAR i Spania.

22. oktober omkom tre personer fra SAR-802 på Gran Canaria da et Super Puma-helikopter styrtet i Atlanterhavet 74 kilometer utenfor Vest-Sahara.

Fire personer omkom da et tilsvarende SAR-helikopter styrtet mellom Fuerteventura og Gran Canaria 19. mars 2014. Den eneste av besetningen som overlevde, omkom i ulykken 22. oktober i fjor.

Etterforskningen av årsaken til begge ulykkene peker mot menneskelige feil.

Også brukt av sjøredningstjenesten 

Helikoptertypen er også brukt av sjøredningstjenesten på Kanariøyene.

EC225 har vært involvert i ulykker flere ulykker i Nordsjøen de siste årene, skriver NRK.

Endringene for EC225 fra AS332 var, i tillegg til forlengelsen, ny rotorteknologi, nye motorer, nydesignet hovedgirkasse og et inflight display-system. 

Tags