Dykkere fant ikke savnet helikopterbesetning

Helikopterulykke: Ti dykkere fra den spanske marinen og undervannsroboter søkte i går, uten hell, etter tre soldater på stedet der et militærhelikopter fra Gran Canaria gikk ned og sank i Atlanterhavet på torsdag.

Det var et Super Puma-helikopter likt dette fra SAR 802-skvadronen som gikk ned i Atlanterhavet på torsdag. En av soldatene ombord overlevde et helikopterstyrt i mars i fjor. Foto: Knut Sørlie

Super Puma-helikopteret fra SAR 802-skvadronen på Gran Canaria lettet fra Nouadibou i Mauritania ved 13-tiden på torsdag etter å ha deltatt i en øvelse.

Det skulle ha ankommet Gando-basen på Gran Canaria om ettermiddagen, men gikk ned i Alanterhavet 520 kilometer unna Gran Canaria.

Full forvirring etter telefaks

Forsvaret rapporterte først at besetningen på tre var i live og var plukket opp av en marokkansk fiskebåt. Denne båten kom imidlertid ikke inn til havn i Dahkla, hvor den angivelig skulle ankomme torsdag kveld.

Soldatene har imidlertid ikke kommet til rette, og det blir nå antatt meldingen om at de var berget, som kom på en telefaks fra gendarmeriet i Marokko, kan ha vært feil.

Gendarmeriet ba senere om unnskyldning for at de sendte meldingen før de hadde verifisert at den var korrekt.

Tre skip og ti dykkere leter ved vraket

Tre skip, deriblant det norskregistrerte Olympic Zeus, som opererer undervannsroboten, er sendt til havaristedet for å lete etter overlevende. Spanske og marokkanske fly, helikopter og båter deltar også i letingen, skriver avisa La Provincia.

Det ble ikke funnet overlevende i går, og det var heller ikke mulig å verifisere om det var noen døde inne i vraket.

Den marokkanske marinen deltar også i letingen, og fiskebåter som befinner seg langs Afrika-kysten er i ferd med å bli undersøkt.

Nederlandsk skip så helikopteret

Et nederlandsk skip skal ha rapportert at de kom til havaristedet og observerte helikopteret i overflaten.

Skipet skal ha også rapportert at de ikke observerte noen mennesker inne i helikopteret.

De skal ha klart å holde helikopteret flytende i noen timer før det brakk i to og sank. 

Tror de kan ha blitt kidnappet

De savnede soldatenes pårærende, som er samlet på Gando-basen, mistenker at forsvaret holder tilbake opplysninger, skriver ATC Press i dag.

De spør om det kan være et piratskip som har plukket opp besetningen og ber om løsepenger.

Tags