Den siste døde soldaten er hentet fra helikoptervraket

Ved 13-tiden i dag ble den tredje av de tre soldatene som omkom i en helikopterulykke i Atlanterhavet 74 kilometer utenfor Vest-Sahara 22. oktober hentet opp fra vraket på havbunnen.

Spanias statsminister møtte de pårørende i forsvarets base Gando på Gran Canaria i dag. Fra venstre: Forsvarsminister Pedro Morenés, Mariano Rajoy og Kanariøyenes president Fernando Clavijo (bak, vendt mot kameraet). Foto: @marianorajoy

De to første ble hentet opp i går av marinens dykkere.

Marineskipet El Rayo skal umiddelbart sørge for å få frakte de døde til marinens base i Las Palmas, skriver forsvarsdepartementet i en Twitter-melding.

Det er foreløpig ikke avgjort når begravelsen skal finne sted.

Statsministeren møtte pårørende

Spanias statsminister, Mariano Rajoy, besøkte luftforsvarets flybase Gando på Gran Canaria i dag og kondolerte de pårørende.

I en tale uttrykte han dyp medfølelse med de pårørende, Han sa også at det er avgjørende å finne årsaken til ulykken.

De omkomne

De omkomne er kaptein José Morales Rodríguez fra Barcelona, løytnant Saúl López Quesada fra Madrid og sersjant Jhonander Ojeda Alemán fra Gran Canaria, som overlevde en styrt med et helikopter av samme type utenfor Gran Canaria i mars 2014.

Helikopterkabinen ble funnet 29. oktober, og ligger på 45 meters dyp.

Helikopteret er et Super Puma tilhørende den militære redningsskvadronen SAR-802 på Gran Canaria.

Hendelsesforløp

22. oktober kl. 13.13 kanarisk tid: Helikopteret tar av fra Nouadibou i Mauritania etter å ha landet og fylt drivstoff på vei fra Dakar i Senegal. Ankomst på den militære flybasen Gando på Gran Canaria var beregnet til klokken 16.45.

22. oktober kl. 14.05: Helikopteret forsvinner over Atlanterhavet, ifølge det spanske forsvarsdepartementet. Forsvaret mister kontakten idet helikopteret er 74 kilometer sørøst for Dahkla i Vest-Sahara og 520 kilometer fra Gran Canaria. Nødsignaler begynte å sendes ut fra helikopteret på dette klokkeslettet.

22. oktober kl. 18.30: Et marokkansk redningshelikopter rapporterer at det har sett helikopteret flyte i vannet med nødbluss rundt seg.

22. oktober kl. 21.23: Forsvarsdepartementet melder på Twitter at det marokkanske gendarmeriet hadde reddet besetningen, som var i live, og var på vei tilbake til Dakhla. Det kom senere melding om at det var en marokkansk fiskebåt som hadde reddet dem.

23. oktober, kveld: Spanias forsvarsminister, Pedro Morenés, bekrefter fra Gando flybase at soldatene fortsatt er savnet. Søking er satt i gang, og et lag med dykkere er sendt til havaristedet for å søke etter helikopteret, som da skal ha sunket.

24. oktober: Ti dykkere og to undervannsroboter fra det norskregistrerte skipet Olympic Zeus søker etter vraket, men finner ingen ting.

25. oktober: Forsvarsministeren innrømmer overfor media at soldatene kan ha blitt kidnappet, men at denne hypotesen ikke er sannsynlig.  Letingen fortsetter, og nå blir også båter som befinner seg i området kontrollert. Den marokkanske marinen deltar i dette arbeidet.

26. oktober: Søkingen fortsetter, og forsvaret har liten tro på at soldatene befinner seg i helikoptervraket. 20 dykkere er nå i sving. Fernando Ojeda. Faren til en av de savnede, Jhonander Ojeda fra Gran Canaria, sier til pressen at han tror det er kidnapping.

27. oktober: Deler av helikoptervraket blir funnet 70 kilometer fra Vest-Sahara, men ikke kabinen. To minesveipere med sonarutstyr settes inn i letingen etter kabinen. 

28. oktober: Kabinen  blir funnet på 45 meters dyp på havbunnen. Hevingen starter, men blir avbrutt på grunn av værforholdene.

29. oktober kl. 20.30: Forsvarministeren bekrefter at de tre soldatene er funnet døde i helikopterets kabin. 

30. oktober. To av de omkomne hentes opp fra havdypet.

31. oktober: Den tredje av de omkomne blir hentet opp fra kabinen. Statsminister Mariano Rajoy møter pårørende på Gran Canaria..

Tags